Luca Kalendárium 2018-2019

Minden napra összegyűjtjük az időjárás jelentéseket. Az időképet egész jövő évben kíváncsian felidézzük.

A hónap fénypontja: 13-án, 14-én jönnek a Geminidák!
Az év legjobb meteorzápora a Geminida raj, amelyet minden év decemberének közepe táján figyelhetünk meg. Több szempontból is különösen jó a raj: egyrészt azon kevesek közé tartozik, amely már kora estétől látható, szemben a legtöbb raj kora hajnali kedvező megfigyelhetőségével. Másrészt minden egyes évben különösen sok meteor hullik a maximum éjszakáján, a rajok többségénél évről évre fluktuáló aktivitásnak nincs jelentősége. Harmadrészt pedig nagyon sok igen fényes meteort figyelhetünk meg, így akár teliholdkor is valódi élményt nyújt a raj. Nem utolsó szempont az sem, hogy e meteorok inkább a lassúak közé tartoznak, így fotón is szép nyomokat hagynak majd.

Szerencsére idén nem lesz telihold, égi kísérőnk csupán 33 százalékos megvilágítású lesz a maximum 13/14-én éjszakára eső idejében s még 22 óra előtt le is nyugszik, így az éjszaka legnagyobb része holdmentes sötétségben telik majd. A kora esti, még holdfényes órákban pedig égi kísérőnk adta finom derítés teheti széppé a tájat, s különlegessé a készülő fotóinkat.

A maximum éjszakáján akár óránként 100 meteor is hullhat, ezek egy része persze halványabb, de a fényes rajtagokból is akár több tucatnyit láthatunk egy-egy óra alatt, főleg az éjszaka közepén, amikor a meteorok kiindulási pontja, amely ez esetben az Ikrek (Gemini) csillagképben van, magasan jár az égen. A kora esti megfigyeléseknél a hosszabb égi utat bejáró meteorok nyújthatnak feledhetetlen látványt, míg az éjszaka közepén a sokaságuk kápráztathat el.
Ez az a meteorraj, amelynek megfigyeléséért akár több száz kilométert is érdemes utazni, ha az időjárás ezt szükségessé teszi, de akár fátyolfelhős (amelyen a fényesebb csillagok még átragyognak) vagy párás égen is megláthatjuk a fényesebb rajtagokat. Természetesen ez esetben is igaz, hogy a települések fényszennyezésétől minél távolabb érdemes az égre nézni, így van esélyünk a lehető legtöbb meteor megpillantására.

A Geminidák szülő égiteste a 3200 Phaethon kisbolygó, ezzel is a ritkaságok közé emelkedik a raj, hiszen a meteorrajok elsöprő többségét üstökösökből eredő porszemcséknek köszönhetjük.

A Geminidák fényes meteorjait kevésbé kedvező időjárás esetén is megfigyelhetjük FOTÓ: LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA
A Geminidák fényes meteorjait kevésbé kedvező időjárás esetén is megfigyelhetjük FOTÓ: LANDY-GYEBNÁR MÓNIKA

december 13. - január

Péntek estétől havazás

Péntek délutánig alapvetően anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, majd péntek délutántól dél felől mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik.

előrejelzés tegnapról
előrejelzés tegnapról

2018. december 13. csütörtök

Az időjárási helyzet Európában

Európa északi és középső területei - a Skandináv-félsziget északi részétől a Földközi-tenger középső medencéjéig - fölött anticiklon figyelhető meg, emiatt arrafelé száraz, általában eseménytelen az időjárás. Eközben Izlandtól délre, illetve Írországtól északnyugatra található az a ciklon, amelynek hatására Európa legnyugatabbi vidékein - Délnyugat-Írországban, Galiciában, Portugáliában - az elmúlt 24 órában jelentősebb, 25-40 mm-t is elérő csapadékösszegeket regisztráltak. Ugyancsak ciklon, igaz már elöregedett ciklon található Ukrajna fölött, így ott többfelé havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet már a Földközi-tenger mentén is csak helyenként emelkedik 15 fok fölé, 20 fokos maximumok pedig csak Alicante, Sevilla és Malaga környékén fordulnak elő. Eközben nem csak a Kelet-európai-síkságon, hanem már kontinensünk középső részein is előfordulnak 0 fok alatti csúcsértékek, de Skandinávia északi felén csak -10 fok köré melegszik fel délutánra a levegő, igaz ott -20, -25 fokig is lecsökken a hőmérséklet a kora reggeli órákra. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását alapvetően az említett anticiklon határozza meg, de péntek estétől egyre inkább egy mediterrán ciklon csapadékzónája húzódik hazánk fölé.

Magyarország időjárása

Szerdán eleinte főként a középső országrészben, majd nyugaton is felszakadozott a felhőzet, itt hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, keleten, délkeleten azonban estig sok volt a felhő. Nyugaton és keleten elszórtan, másutt csak néhol fordult elő eső, havas eső, havazás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 fok között változott, a délnyugati határnál volt enyhébb az idő. Éjszaka a Dunántúlon és északkeleten már erősen felhős vagy borult ég volt a jellemző, és köd is több helyen képződött. Hajnalra -1 és -7 fok közé hűlt le a levegő, de Zabarban -9 fok volt. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon általában csapadéknyom és 2 mm között változott. A délelőtt folyamán nem változott jelentősen a felhőzeti kép, de a köd egyre többfelé feloszlott. Az Alföld nagyobb részén szinte zavartalanul sütött a nap. A hőmérséklet 11 órára -2 és +3 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 1,9 fok volt, ez 0,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 3 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1022 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Holnap délutánig a Dunántúl jó részén és északkeleten erősen felhős lesz az ég, másutt gyengén felhős idő valószínű. Éjszaka főként az ország középső harmadában és az Alföldön képződhet köd. Számottevő csapadék nem lesz, de hószállingózás, szitálás néhol előfordulhat. Péntek délutántól ugyanakkor dél felől fokozatosan beborul az ég, és késő délutántól, estétől dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás. Reggelig gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, majd pénteken megélénkül az északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között alakul, de az északi völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1 és +4 fok között alakul.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Kezdetben borult lesz az ég, és szombaton többfelé várható havazás, majd vasárnap kelet felé távozik a csapadékzóna. A hét elején átmenetileg kevesebb lesz a felhő, számottevő csapadék akkor már nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 0 és -4, később -3, -10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 12. 1,9 °C +0,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,6 °C (2017) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,5 °C (1899)

Bár napról napra csökken a szombatra várt hó mennyisége, elfogyni azért nem fog, az ország nagyobb részén kifehéredhet a táj. Részletek a kisfilmben.

Orvosmeteorológia: 

Számottevő fronthatás nem várható. 

december 14. - február

Szombaton országos havazás

Mediterrán ciklon csapadékzónája érte el a Kárpát-medence térségét, a magasban pedig magassági hidegcsepp található. Ezen két képződmény alakítja időjárásunkat a hétvégén.

Országos előrejelzés: péntek estig

Délutánig a Dunántúl jó részén és a Duna vonalában erősen, másutt gyengén felhős idő valószínű. Az éjszaka képződött köd a délelőtt folyamán feloszlik. A ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Délutántól dél felől fokozatosan beborul az ég, és késő délutántól, estétől dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, de a csapadékhullás kezdetén a déli határvidéken átmenetileg még havas eső is lehet. Időnként megélénkül az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 és +4 fok között alakul. Késő estére -3, +1 fokra hűl le a levegő.2018-12-14 04 04:16 UTC',

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.15. szombat éjfélig

HAVAZÁS

Az időjárási helyzet bizonytalansága miatt adott településre, megyére centiméter pontos hóvastagság becslés nem adható, ezért az előrejelzett hóréteg és a valóság között akár jelentős (> 5 cm) eltérés is lehet.

Délutántól, estétől délnyugat felől változó intenzitású havazás kezdődik, amely szombat reggelre az ország döntő részére kiterjed (északkeleten inkább csak délelőtt kezdődik). A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső, ónos eső) is lehet. Szombat éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 cm közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 cm körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki. Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3-10 cm közötti hó várható. A legkevesebb hó az északnyugati tájakon (főként a határvidéken) valószínű: kb. folt/lepel - 3 cm.

A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat.

2018.12.14. 10:05 Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos előrejelzés: péntek estétől szombat reggelig

Északon is fokozatosan beborul, és több helyen várható havazás. A legtöbb hó a Dél-Alföldön, a legkevesebb az északi és nyugati országrészben várható. A legészakibb tájakon csak hajnal felé kezdődik el a havazás. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, az Észak-Alföldön időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -4 fok között alakul. 

Mediterrán ciklon csapadékzónája érte el a Kárpát-medence térségét, a magasban pedig magassági hidegcsepp található. Ezen két képződmény alakítja időjárásunkat a következő napokban.

Naptevékenység

Jobbra: sarki fény előrejelzés
A NOAA előrejelzési térképén a fél órán belül várható sarki fény helyzetét láthatjuk. Zöld színnel a lehetséges kialakulást, fehér színnel a szinte biztos kialakulást jelöli a térkép. A sárga vonal a nappal és az éjszaka, a piros vonal a sarki fény esetleges láthatóságának határát jelöli. Frissítve 5 percenként.
Forrás: NOAA SWPC

Röntgensugárzás a Föld közelében

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk. 

A képek forrása: National Weather Service - Space Weather Prediction Center

Legfrissebb cikk a témában: Tíz éve nem volt ekkora napkitörés

Protonáradat a Föld közelében

A fenti grafikon a Föld közelében mért protonáradatot mutatja, mely a napkitörést követően röntgensugárzás 8 percével ellentétben jellemzően 1-2 nap alatt éri el a Földet. Az elektronikai eszközökben főként ennek az értéknek a megnövekedése okoz károkat, melynek nagyságára a röngetsugárzás mérésével (az oldal tetején) tudunk becslést adni. 

A kép forrása: National Weather Service - Space Weather Prediction Center

Orvosmeteorológia:

Kettős fronthatás okozhat panaszokat sokaknál: fejfájást, migrént, szédülést, álmatlanságot, illetve vérnyomás-ingadozást. Csökkenhet a koncentráló-képesség.

december 15. - március

Keleten is egyre kevesebb helyen várható hóesés

Az országos havazást okozó ciklon csapadékzónája kelet felé mozogva vasárnap lassan kilép az országból, a Kárpát-medence fölé köztes gerinc helyeződik.

Országos előrejelzés: szombat estig

Borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A hőmérséklet kora délután 0 fok körül, késő este 0, -3 fok között alakul.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.16. vasárnap éjfélig

Szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1-7, délkeleti felében további 7-15 cm hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15-20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 cm-t, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt. A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is lehetséges, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű.

Az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

2018.12.15. 09:55 Országos Meteorológiai Szolgálat


A térségünk felett lévő hidegcsepp és a mediterrán ciklon ismételten nem hazudtolta meg magát. Kissé északnyugatra tolódott a ciklon csapadéksávja, így nyugaton is "behavazott" elég rendesen. A további részletek kisfilmünkben láthatók. 

Naptevékenység

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk.  

Orvosmeteorológia:

Megszűnik a fronthatás, bár a magasban kissé enyhébb levegő áramlik fölénk. Emiatt a fokozottan érzékenyeknél esetleg fejfájás, migrén felléphet. 

december 16. - április

Felhős, az ilyenkor szokásosnál kissé hidegebb idő

A Kárpát-medencétől délnyugatra egy mediterrán ciklon képződik, amelynek hatására hétfőn alapvetően országszerte borult időre számíthatunk, de hószállingózás, gyenge havazás inkább csak a keleti, délkeleti tájakon fordulhat elő.

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északkeleti részén egy nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, amelynek területén derült és borult tájak egyaránt előfordulnak, néhol pedig hószállingózásról, gyenge havazásról érkezik jelentés. Az Ural előterében a minimum-hőmérséklet a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabban alakult, több helyen is -10 fok alá, de néhol -20 fok köré hűlt le a levegő. A magasnyomású légköri képződmény délnyugati peremén, a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig egy széles sávban erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen is előfordul havazás, néhol, elsősorban a délebbi részeken havas eső, eső. Eközben Nyugat-Európa időjárását egy ciklon alakítja, hatására többfelé esik az eső. A ciklon melegfrontja mögött átmenetileg több fokkal enyhébb levegő áramlott a Brit-szigetek, Franciaország és a Pireneusi-félsziget nyugati partvidéke fölé, így ezeken a tájakon a délutáni órákban általában 11 és 16 fok közé melegedett fel a levegő, de Normandia térségében 19, 20 fok is előfordult. A Kárpát-medencétől délnyugatra hétfőn egy mediterrán ciklon képződik, amelynek hatására nagy nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk.

Magyarország időjárása

Szombaton borult volt az ég, országszerte havazott, a keleti határnál átmenetileg néhol havas eső is előfordult. Az Észak-Alföldön és az Alpokalján néhol megerősödött az északi, északkeleti szél, amely helyenként hófúvásokat okozott. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között változott. Éjszaka is csupán néhol szakadozott fel átmenetileg a felhőzet, és egyre inkább csak a keleti országrészben fordult elő havazás. Hajnalra 0 és -8 fok közé hűlt le a levegő, Martonvásáron volt a leghidegebb. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 17 mm között volt, Dombegyházon mérték a legtöbbet. Délelőtt elsősorban a Duna vonalában, a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén térségében szakadozott fel a felhőzet, és főként az ország keleti felében fordult elő hószállingózás, gyenge havazás. A hőmérséklet 11 órára +1 és -3 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke -0,7 fok volt, ez 0,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 1 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Az ország keleti harmadán zárt marad a felhőtakaró, másutt viszont szakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Éjszaka a kezdetben kevésbé felhős tájakon is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és hétfőn már túlnyomóan borult időre számíthatunk. Elsősorban a Tiszántúlon, de holnap a délkeleti, déli tájakon is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Ma nyugaton helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél, majd ott is mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között alakul, az átmenetileg derült tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire +1 és -3 fok között valószínű.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Általában sok lesz a felhő, relatíve nagyobb (több megyényi) területen csak kedden és pénteken csökkenhet a felhőzet. Sokfelé alakul ki köd, helyenként ez tartósabban megmarad. A ködös területeken hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat, majd csütörtökön és pénteken szórványosan hullhat vegyes halmazállapotú csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8, -3 fok között alakul, de a havas, derült tájakon -12, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és +2 fok között valószínű, csupán kedden lehet ennél kissé enyhébb a nappal.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 15. -0,7 °C -0,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,8 °C (1902)

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.17. hétfő éjfélig

Hétfőn a délutáni, késő délutáni óráktól főként a keleti határvidéken ismét lehet számítani hószállingózásra, gyenge havazásra, ezeken a vidékeken újabb lepel - 1 cm-es friss hóréteg képződhet holnap éjfélig.

Megj.: Az előttünk álló éjszakán elsősorban az ország középső területein helyenként (zúzmarás) ködfoltok alakulhatnak ki.

2018.12.16. 17:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

Az idei tél első országos havazását hozta a hétvége, mindenütt fehérbe borult a táj. Vajon a következő napokban várható újabb nagy havazás, esetleg elolvad az összes lehullott hó?

Naptevékenység

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk.  

Orvosmeteorológia:

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein hajnalban még több fokos melegedés várható és emiatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál hétfő délelőtt melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Délután már ismét hidegebb levegő érkezik fölénk, ekkor az időjárási hatásokra érzékenyebbek hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése.

Ma sokat fájt a fejem, éjjel nehezen aludtam el és rosszul aludtam. (KF)

december 17. - május

Ködös, borult idő, kevés helyen napsütés

Anticiklon áramlási rendszerébe kerülve szárazabb léghullámok érkeznek, de emiatt csak kevés helyen süt ki a nap, néhol tartósabban ködös tájak is maradhatnak.

Az időjárási helyzet Európában

Oroszország nyugati részén változatlanul anticiklon helyezkedik el, mely alapvetően meghatározza kontinensünk északkeleti felének időjárását. Területén derült és ködös tájak egyaránt előfordulnak, nyugati peremén viszont több helyről jelentenek havazást. Szintén magasnyomás uralkodik Nyugat-Európában, ahol többórás napsütés a jellemző, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Az Atlanti-óceán fölött egy hatalmas kiterjedésű ciklon örvénylik, melynek frontálzónája a Brit-szigetek nyugati partvidékén teszi változékonnyá az időjárást, és csapadékos az idő a Balkán-félszigeten is egy mediterrán ciklon hatására. Európa nyugati tájain és a Földközi-tenger medencéjében kora délutánra általában 5 és 13 fok közötti értékeket mutatnak a hőmérők, de az Ibériai-félsziget déli partvidékén még 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Ezzel szemben szárazföldünk középső és északkeleti részein hideg, téli az idő: nagy területen napközben is fagy, sőt az Ural előterében néhol -10 fok alatt marad a csúcsérték. Kedd estig a Kárpát-medence fölé szárazabb levegő áramlik, így holnap várhatóan nagyobb területen süt ki a nap, és kissé erősödik a nappali felmelegedés.

Magyarország időjárása

Vasárnap kezdetben mindenütt borult volt az ég, majd több helyen is szakadozottá vált a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. Eleinte még a Dunától keletre többfelé, majd egyre inkább csak a keleti határvidéken fordult elő hószállingózás, gyenge havazás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és +3 fok között változott. Éjszaka keleten borult idő volt, északkeleten eleinte havazás is előfordult, másutt kezdetben változóan felhős volt az ég, majd nyugat felől felhősödés kezdődött. Elsősorban a középső tájakon zúzmarás köd is képződött. Hajnalra általában -1 és -8, a középső országrészben -9 és -14 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 10 mm között volt. Délelőtt túlnyomóan borult idő volt, csak néhol szakadozott fel átmenetileg a felhőzet. A hőmérséklet 11 órára +1 és -6 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke -2,2 fok volt, ez 2,5 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -4 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Ma délután az ország nagy részén túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd éjszaka egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet, és kedden alapvetően változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Holnap reggelig elsősorban a keleti határvidéken hószállingózás, gyenge havazás még előfordulhat, ezt követően már nem valószínű csapadék. Éjszaka többfelé párássá válik a levegő, elsősorban a Dunántúlon, valamint a középső területeken zúzmarás köd is képződik, mely kedden napközben helyenként tartósan meg is maradhat. Az északi, északnyugati szél északkeleten helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között várható, de a derült, szélvédett helyeken -10 fok alatti értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire -1 és +5 fok között valószínű, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, nagyobb területen inkább csak pénteken szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé alakul ki köd, amely helyenként napközben is tartósabban megmarad. Szerdán legfeljebb a ködös területeken lehet hószállingózás, esetleg ónos szitálás, majd csütörtöktől szórványosan valószínű vegyes halmazállapotú csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 5 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8, -2 fok között alakul, de a havas, átmenetileg kevésbé felhős tájakon -10 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és +2 fok között valószínű, péntektől néhol kissé enyhébb is lehet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 16. -2,2 °C -2,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,7 °C (1902)

2018-12-17 12 12:08 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 17. 13:08 (12:08 UTC) [pdhw]

Hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is. A hó vastagsága a héten jellemzően csökkenni fog az fokozatosan enyhülés hatására, bár csütörtökön és helyenként még pénteken is hullhat kevés hó.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.18. kedd éjfélig

Napközben az elsősorban a középső területeken és az Északi-középhegység térségében kialakult sűrű ködfoltok fokozatosan ritkulhatnak. Kisebb hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat. Ma késő estig a keleti határ közelében kisebb havazás (lepel-1 cm) kialakulhat.

Az előttünk álló éjszaka több helyen képződhet sűrű köd, zúzmarás köd, nagyobb valószínűséggel a középső országrészben, amely kedden napközben csak fokozatosan ritkul.

2018.12.17. 10:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

Ködös volt a reggel, de az elkövetkezendő reggelek is hasonlóak lesznek... Azonban a következő napokban nem csak ködre, hanem a hét második felétől csapadékra is számíthatunk. Hogy hol és mikor? Milyen halmazállapotban? Ezekre a kérdésekre a kisfilmből megkaphatjuk választ.

Naptevékenység:

sarki fény előrejelzés
A NOAA előrejelzési térképén a fél órán belül várható sarki fény helyzetét láthatjuk. Zöld színnel a lehetséges kialakulást, fehér színnel a szinte biztos kialakulást jelöli a térkép. A sárga vonal a nappal és az éjszaka, a piros vonal a sarki fény esetleges láthatóságának határát jelöli. Frissítve 5 percenként.
Forrás: NOAA SWPC 

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk.  

Orvosmeteorológia:

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Jó hír azonban, hogy többfelé szakadozik a felhőzet, és kisüt a nap.2018-12-17 16 16:18 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 17. 17:18 (16:18 UTC) [ihhd]

december 18. - június

Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, majd holnap a közeledő nyugat-európai ciklon áramlási rendszerében egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, hatására több helyen képződik köd.

előrejelzés
előrejelzés

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északnyugatra ciklon örvénylik, emiatt kontinensünk északnyugati részén erősen felhős az ég, és a frontok mentén többfelé esik az eső. Szintén ciklon található a Földközi-tenger keleti medencéje fölött, így ott is sok a felhő, a ciklon északi oldalán havazás, délen eső fordul elő. Ugyanakkor a Pireneusi-félszigettől Közép-Európán át egészen Oroszországig anticiklon húzódik. Területén borult, párás és gyengén felhős területek egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de helyenként hószállingózás kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti felén általában -1 és -8, Oroszország nagy részén pedig -10, -15 fok között változik. Ezzel szemben délen és nyugaton jóval enyhébb az idő, a kora délutáni órákra többnyire 8 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé nyugat felől egyre enyhébb léghullámok érkeznek, de emiatt többfelé köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik.

Magyarország időjárása

Hétfőn túlnyomóan borult idő volt, csupán helyenként voltak átmeneti szakadozások a felhőzetben. Keleten, északkeleten néhol hószállingózás, kisebb havazás is előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között változott. Éjszaka elvékonyodott a felhőzet, több helyen képződött köd, illetve alacsonyszintű felhőzet. Hajnalra általában -1 és -10, a tartósabban derült tájakon -11, -16 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt a Dunántúlon helyenként, másutt több helyen felszakadozott a felhőzet, kisütött a nap, a Dunántúlon helyenként ónos szitálás, hószállingózás is előfordult. A hőmérséklet 11 órára +3 és -11 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke -5,9 fok volt, ez 6,0 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1030 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma erősen és kevésbé felhős tájak egyaránt előfordulnak, majd éjszaka többfelé zúzmarás köd képződik. Holnap túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak hajnaltól élénkül meg a Kisalföldön a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a kevésbé felhős vidékeken -10 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán +2 és -3 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Minden nap várható szórványos csapadék: egyre inkább eső, de kezdetben több helyen fordulhat elő ónos eső, főként északkeleten havazás is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8, -3 fokról -2, +3 fokra emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön még -4, +1, vasárnap már 0, +7 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 17. -5,9 °C -6,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 19,3 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,3 °C (1940)

2018-12-18 11 11:34 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 18. 12:34 (11:34 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: kedd estétől szerda reggelig

Borult, ködös, illetve kevésbé felhős tájak egyaránt lesznek. A ködös tájakon zúzmara képződés, hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön és Sopron környékén megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között várható, de a tartósabban derült helyeken -10 foknál hidegebb is lehet.

Egy darabig még tartja magát a hideg, fagyos levegő a Kárpát-medencében. Aztán előbb a magasban, a hétvégétől már a talaj közelében is enyhe levegő áramlik fölénk. 

Naptevékenység:

Az első grafikon az elmúlt 3 nap, a második az elmúlt 6 órában észlelt röntgensugarakat ábrázolja. A röntgensugarak fénysebességgel teszik meg a Nap és a műhold közti távolságot, innen értesülünk először egy esetleges napkitörésről. A grafikonok jobb oldalán figyelhető meg az öt fokozatból álló (A, B, C, M, X), napkitörés erősségét mutató logaritmikus skála. Jelentős eseményről az X tartományba eső kitörés esetén beszélünk.  

Orvosmeteorológia:

A magaslégkörben kissé enyhébb léghullámok érkeznek, így gyenge melegfront jellegű hatás várható. Az erre érzékenyeknél fejfájás, migrén, koncentrációs zavarok felléphetnek.2018-12-18 16 16:18 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 18. 17:18 (16:18 UTC) [ihhd]

december 19. - július


Ma anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, majd holnap a nyugat-európai ciklon előoldalára kerül térségünk. Holnap vegyes halmazállapotú csapadék várható.

előrejelzés
előrejelzés

Az időjárási helyzet Európában

Oroszországtól a Keleti-Kárpátokig anticiklon helyezkedik el. Területén többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös az idő, helyenként kisebb havazás, hószállingózás is előfordul. Ugyanakkor kontinensünk északnyugati részén ciklon örvénylik, amelyhez tartozó frontzóna Izlandtól a Brit-szigeteken és Franciaországon át egészen a Pireneusi-félszigetig húzódik. Arrafelé erősen felhős az ég, többfelé esik az eső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt a Fekete-tengertől délre. Továbbra is igen hideg az idő szárazföldünk északkeleti felén, ahol a legmagasabb nappali hőmérséklet általában -3 és -10 fok között változik, sőt Oroszország nagy részén és a Skandináv-félsziget magasabb helyein -10, -15 fok mérnek. Ezzel szemben délen és nyugaton jóval enyhébb az időjárás, a kora délutáni órákra többnyire 8 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben még magasnyomás, majd a nyugat felől közeledő frontrendszer alakítja.

Magyarország időjárása

Kedden többfelé felszakadozott a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, de helyenként tartósan megmaradt a köd. Főként a Dunántúlon néhol hószállingózás, ónos szitálás is előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +6 fok között változott, keleten azonban több helyen csak -2, -8 fokot mértek. Éjszaka főként az északkeleti, keleti megyékben fordultak elő gyengén felhős területek, másutt folytatódott a túlnyomóan borult, párás, ködös idő. Hajnalra a Dunántúlon általában -1 és -8, másutt -8 és -16 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt többnyire erősen felhős, párás, néhol ködös idő volt, de elsősorban északon és a középső vidékeken gyengén felhő, napos tájak is voltak. A hőmérséklet 11 órára általában -2 és -10, északnyugaton -1 és +2 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke -5,7 fok volt, ez 5,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -4 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1031 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, ma azonban főként északon és a középső tájakon számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Hajnalig a ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, majd holnap hajnaltól nyugat felől elszórtan alakul ki csapadék: északon, északkeleten hószállingózás, havazás, másutt ónos eső, fagyott eső, eső egyaránt lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Kisalföldön megélénkül a délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között alakul, de az eleinte derült, havas helyeken -12 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön +1 és -4 fok között várható.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, hosszabb-rövidebb napos időszakok a hétvégén lehetnek. Többfelé várható kisebb eső, zápor, nagyobb eséllyel szombaton és hétfőn.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -8 fokról -1, +5 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2 és +5, később általában 4 és 10 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 18. -5,7 °C -5,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 16,1 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,0 °C (1963)

2018-12-19 11 11:10 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 19. 12:10 (11:10 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.20. csütörtök éjfélig

A Nyugat-Dunántúl kivételével több helyen előforduló zúzmarás köd főképpen az Alföldön maradhat tartósabb, míg napközben általában lassan javulnak a látási viszonyok. Kisebb hószállingózás, ónos szitálás néhol továbbra is előfordul. Csütörtökre virradó éjszaka szintén főként az ország keleti felén számíthatunk zúzmarás ködre, de kiterjedt sűrű köd az éjszaka második felében már kevésbé valószínű.

Csütörtökön nyugat felől egy gyenge csapadékzóna érkezik, melynek formája az északabbi tájakon hószállingózás, hó, délebbre vegyesen ónos eső, fagyott eső, kevesebb helyen eső. Hajnalban, reggel a nyugati határvidéken megjelenő csapadék kora délutánig részben kiterjed a Dunántúlra és az északi megyékre, majd késő délután, este már a Dél-Alföldön is számítani lehet csapadékra (ott leginkább ónos eső formában). A csapadék mennyisége általában nyom és 3 mm között alakul. Északon lepel-3 cm hó hullhat, az ország déli felén és a nyugati határvidéken pár tized mm ónos eső valószínű, ennél több leginkább Zala, Somogy megyében hullhat helyenként.

2018.12.19. 10:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

Mindent bele

A csapadékformák széles választékát használja fel és tálalja számunkra az időjárás csütörtökön. Szórványosan valószínű - többnyire csak gyenge -csapadék. Hol, mikor és mi fog esni? Jövünk a részletekkel...

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

A magaslégkörben kissé enyhébb léghullámok érkeznek, így gyenge melegfront jellegű hatás várható. Az erre érzékenyeknél fejfájás, migrén, koncentrációs zavarok felléphetnek. 

Markáns légköri front nem éri el térségünket, de a borongós, szürke téli idő negatívan befolyásolhatja kedélyállapotunkat. Sokaknál tapasztalható koncentrációs-zavar, fejfájás, migrén.

december 20. - augusztus

Enyhülés kezdődik

A Nyugat-Európa felett húzódó ciklon előoldalán egyre enyhébb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Emiatt bár pénteken nem lesz nagy területen csapadék, annak halmazállapota változatos lesz: a hószállingózás, gyenge havazás mellett helyenként ónos szitálás, szitálás is előfordulhat.

előrejelzés
előrejelzés

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől északra már több napja egy ciklon örvénylik. Frontja Skandinávia déli fele és a nyugat-európai országok mellett már a Kárpát-medence környezetében is egyre nagyobb területen okoz erősen felhős vagy borult időt, többfelé eső, a hegyekben havazás is előfordul. Ugyancsak ciklon található a Fekete-tengertől délre, ahol a felhős égből egy nap leforgása alatt helyenként 50 mm csapadék is lehull. A kontinens északkeleti felén egy nagyméretű anticiklon alakítja az időjárást, de az alacsony szinteken felgyülemlett nedvesség miatt ott is sok a felhő, sőt párás, helyenként tartósan ködös az idő. Elszórtan hószállingózásról, gyenge havazásról érkezik jelentés. A szárazföld keleti felén az ilyenkor szokásoshoz képest lényegesen hűvösebb az idő, általában fagypont alatt alakul a hőmérséklet, olyannyira, hogy Oroszország keleti részein néhol -15, -17 fok körül alakul a csúcsérték. A Földközi-tenger térségében és az Ibériai-félszigeten ezzel szemben kellemesebb az idő, általában 14 és 21 fok közé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugati ciklon alakítja, előoldalán enyhébb levegő érkezik fölénk és emiatt vegyesen számíthatunk hószállingózásra, ónos esőre, esőre.

Magyarország időjárása

Szerdán az ország nagy részén erősen felhős, párás, keleten több helyen tartósan ködös idő volt, de északon és a középső országrészben gyengén felhős, napos területek is előfordultak. A ködös tájakon szitálás, hószállingózás is kialakult. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és -9 fok között változott, de nyugaton, északnyugaton -1, +3 fokot mértek. Éjszaka a borult égből nyugat felől elszórtan alakult ki csapadék általában hószállingózás, gyenge havazás formájában, de a nyugati határnál ónos eső is előfordult. Hajnalra többnyire -2 és -11 fok közé hűlt le a levegő, de az Északi-középhegységben -12, -13 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 1 mm között alakult. Délelőtt folytatódott a borult, párás, helyenként ködös idő elszórtan havazással, nyugaton esővel, ónos esővel. A hőmérséklet 11 órára általában -1 és -7 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke -6,8 fok volt, ez 7,5 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -5 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Alapvetően erősen felhős vagy borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak rövid időszakokra válhat szakadozottá a felhőzet. Ma napközben elszórtan, éjszaka főként délen számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra: északon, északkeleten hószállingózás, havazás, másutt ónos eső, fagyott eső, eső fordulhat elő. Pénteken elsősorban északkeleten lehet további hószállingózás, kisebb havazás. Csütörtökön a Kisalföldön, pénteken pedig egyre többfelé megélénkül a délies szél, sőt holnap a Dunántúlon már erős lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -2 és +5 fok között valószínű, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Eleinte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd az időszak végére fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, felhőátvonulásokra lehet számítani. Szombaton és hétfőn többfelé, vasárnap és kedden helyenként várható eső, zápor. Szombaton északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék, kedden néhol hózápor is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 1, 11 fokról az időszak végére -1, +6 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 19. -6,8 °C -7,5 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 18,5 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,8 °C (1927)

2018-12-20 11 11:08 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 20. 12:08 (11:08 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.21. péntek éjfélig

KÖD

Az éjszakai órákban többnyire köd, (zúzmarás köd) kialakulására lehet számítani.

HAVAZÁS, ÓNOS ESŐ

Jelenleg az ország déli felén tartózkodik az a csapadékzóna, amely délen, délnyugaton ónos esőt, másutt fagyott esőt, hószállingózást okoz. Az intenzívebb ónos eső leginkább a Délnyugat-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön valószínű. A csapadék mennyisége a továbbiakban 0,1 és 1 mm között alakul. Északon, illetve az Északi-középhegység területén még elvétve hószállingózás, (ködös területeken néhol ónos szitálás előfordulhat). A csapadékzóna várhatóan péntek hajnalban hagyja el az országot. Pénteken csak helyenként, nagyobb eséllyel északkeleten lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani, az Északi-középhegység térségében ónos szitálás is előfordulhat.

2018.12.20. 17:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-20 16 16:42 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 20. 17:42 (16:42 UTC) [iRhh]

Változékonnyá válik időjárásunk. Szinte mindenhol borult lesz az ég, és változatos formában várható csapadék is. De ezzel együtt péntektől melegedés kezdődik.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Gyenge melegfront jellegű hatás várható. Az erre érzékenyeknél felléphet fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon.2018-12-20 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 20. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 21. - szeptember

Folytatódik az enyhülés

Egyre inkább zonális (nyugatias) áramlás lesz jellemző a térségünkben. A megerősödő nyugatias légmozgás óceáni, enyhe légtömeget szállít fölénk. Emellett a Dunántúlon az alpesi főn is érezteti hatását. E kettő eredményeként szombaton szinte országszerte több fokkal magasabb lesz a csúcshőmérséklet az előző napokhoz képest.

előrejelzés
előrejelzés

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek térségében ciklonrendszer található, amelyhez több légköri front is kapcsolódik. Egy okkludálódott front Dánián és Lengyelországon keresztül húzódik, míg a markánsabb frontok Franciaország partvidékén találhatóak. A felsorolt országokban felhős, csapadékos az idő, a Benelux-államokban több helyen 10-20 mm között van a napi csapadékösszeg. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkságon tartja magát a magasnyomás. A borult ég mellett csak helyenként szállingózik a hó. Arrafelé a hőmérséklet csúcsértéke -10 és -15 fok között változik. Nyugatabbra egyre enyhébb az idő, sőt Franciaországban és az Ibériai-félszigeten néhol 15, 18 fokot mérnek. A Kárpát-medence időjárását szombat estig egy mélyülő ciklon meleg-, majd hidegfrontja alakítja.

Magyarország időjárása

Csütörtökön erősen felhős vagy borult, párás, néhol tartósan ködös idő volt. Eleinte elszórtan, majd kora délutántól főként délen fordult elő vegyes halmazállapotú csapadék: északon, északkeleten hószállingózás, gyenge havazás, másutt ónos eső, fagyott eső, eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +1 és -6 fok között változott, a nyugati határnál mérték a fagypont feletti értékeket. Éjszaka eleinte borult volt az ég, majd hajnalban a Dunántúlon felszakadozott a felhőzet. Szórványosan fordult elő ónos eső. Több helyen párás, helyenként ködös volt a levegő. Hajnalra -1 és -8 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult. Délelőtt kevésbé felhős és borult, ködös tájak egyaránt előfordultak. A hőmérséklet 11 órára általában -4 és +5 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke -5,7 fok volt, ez 6,3 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 0 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1023 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Alapvetően erősen felhős vagy borult, párás idő várható, csak rövid időre válhat szakadozottá a felhőzet. Estig csak helyenként, nagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki gyenge ónos eső. Éjszaka, illetve holnap több helyen várható időszakosan kisebb eső, zápor; az éjszaka során északkeleten vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. A déli, délnyugati, majd nyugati szél ma még csak a Dunántúlon, szombaton már több helyen megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 11 fok között alakul, az alacsonyabb értékek északkeleten, a magasabbak nyugaton lesznek.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Változékony időre számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős az ég. Eleinte több helyen valószínű eső, zápor, majd helyenként alakul ki zápor, hózápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben -1, +4, majd +3, -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 3, 11, később 0, +6 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 20. -5,7 °C -6,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 15,4 °C (1909) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,0 °C (1927)

2018-12-21 11 11:24 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 21. 12:24 (11:24 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.22. szombat éjfélig

Ma estétől szombat éjfélig ismételten egyre többfelé fordulhat elő kisebb csapadék. Ennek halmazállapota az ország nagyobb részén már inkább eső formájában várható, az Északi-középhegység térségében ma késő estétől, szombat délelőttig vegyesen ónos eső, havazás, fagyott eső, majd eső lehet. Az előttünk álló éjszaka az Alföld térségében, illetve délen nem zárható ki kisebb területen még átmeneti ónos eső.

Folytatódik a többfelé párás idő, általában a látótávolság további növekedése várható.

2018.12.21. 14:10 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-21 13 13:16 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 21. 14:16 (13:16 UTC) [iRhh]

Frontok jönnek-mennek

Változó nedvességtartalmú és hőmérsékletű légtömegek érik el hazánkat. A pénteki melegedést követően szombat este már egy hidegfront alakítja az időjárást.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Eleinte meleg, estefelé hideg fronthatás várható. A melegfrontra érzékeny szervezetűek álmatlanságra panaszkodhatnak, ingadozhat a vérnyomásuk, csökkenhet a koncentráló-képességük. A hidegfrontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás, illetve asztmatikus rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek.

2018-12-21 12 12:02 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 21. 13:02 (12:02 UTC) [ihhd]

december 22. - október

Frontos idő

A hidegfront mögött vasárnap délután egy gyenge melegfront éri el a Kárpát-medence térségét. Ennek hatására vasárnap nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, napközben helyenként, estétől északnyugat felől pedig egyre többfelé kell csapadékra számítani.

előrejelzés
előrejelzés

Az időjárási helyzet Európában

Európa északnyugati része fölött többközéppontú alacsonynyomású légköri képződmény helyezkedik el. Szinte egész Nyugat-Európa felett hullámzó frontrendszere területén többfelé esik az eső, záporeső, de néhol ónos eső is előfordul, míg előtte főként havazásról, hózáporról érkezik jelentés. A felhős, csapadékos időjárás, és a nyugatról beáramló enyhébb levegő miatt a csúcsértékek Franciaország, a Benelux államok, illetve Németország nyugati felén is jobbára 10 fok felett alakulnak, sőt néhol 15, 16 fokot is mérnek. Ezzel együtt pedig a fagypont alatti értékek is egyre jobban kontinensünk keleti, északkeleti része felé szorulnak vissza. A Kelet-európai-síkság északi részénél, valamint Finnországban a legcsípősebb a hajnal, a minimum-hőmérséklet többnyire -10 fok alatt alakul, de nem ritka a -20 fok alatti hőmérséklet sem. A Kárpát-medence időjárása elég változékony lesz, vasárnap estig először egy hideg-, majd egy melegfront éri el térségünket.

Magyarország időjárása

Pénteken erősen felhős, borult, ködös és kevésbé felhős tájak egyaránt előfordultak, majd délután nyugat felől megnövekedett, megvastagodott a felhőtakaró. Délelőtt néhány helyen gyenge ónos eső előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +6 fok között alakult. Éjszaka túlnyomóan borult volt az ég, és összességében több helyen esett az eső, de északkeleten, valamint Budapest térségében ónos eső is előfordult. Hajnalra -4 és +5 fok közé hűlt le a levegő, délnyugaton volt a legenyhébb az idő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult. Délelőtt néhol szakadozottá vált a felhőzet. Elsősorban az ország északkeleti felében többfelé is kialakult eső, záporeső, az Északi-középhegység térségében ónos eső. A hőmérséklet 11 órára -1 és +13 fok közé emelkedett, a Dél-Dunántúlon mérték a magasabb értékeket.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke -1,9 fok volt, ez 2,3 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 4 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1016 hPa, alig emelkedik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő várható, majd nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. Kezdetben több, estétől egyre kevesebb helyen várható eső, záporeső, az Északi-középhegység térségében néhol ónos eső. Vasárnap eleinte többnyire közepesen és erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől mindenütt megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Napközben helyenként, estétől északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra. A nyugatias szél több helyen megerősödik, ma néhol viharos közeli lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3 és 11 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Változékony időre számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős vagy borult az ég, de lesznek időszakok, amikor hosszabb időre is előbukkanhat a nap. Hétfőn többfelé lesz eső, zápor, majd egyre kevesebb helyen várható csapadék, és az is inkább havazás, hózápor formájában érkezik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 3, 8, később 1, 6 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 21. -1,9 °C -2,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,5 °C (1989) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,0 °C (1927)

2018-12-22 11 11:14 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 22. 12:14 (11:14 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.23. vasárnap éjfélig

Az ország döntő (> 80-90%) részén nem várható a veszélyjelző rendszerbe tartozó időjárási jelenség.

KIS ESÉLLYEL MINIMÁLIS ÓNOS ESŐ Az ország északkeleti határvidékén (főként Borsod északi részén) minimális eséllyel éjjel és vasárnap reggel is előfordulhat kis mennyiségű ónos eső.

KÖD Késő estig többnyire javulnak a látási viszonyok (ÉK-en is), majd éjjel és reggel a kevésbé felhős, szélvédett tájakon ismét kialakulhat köd (nagyobb eséllyel DNY-on és ÉK-en), de nagy területen, tatrós, sűrű köd nem valószínű.

SZÉL A nyugatias szelet főként az ország északi felén néhol 60 km/h körüli lökések (síkvidéken nagyobb eséllyel intenzívebb zápor idején) kísérhetik. A magasabban fekvő tájakon 70 km/h fölötti széllökés is lesz. Hajnaltól veszít erejéből (többnyire 50 km/h alá) a légmozgás.

MINIMÁLIS ZIVATAR ESÉLY Késő estig egy-egy intenzív záport igen kis eséllyel (<5-10%) dörgés, villámlás és jégdara kísérhet.

2018.12.22. 16:22 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-22 15 15:32 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 22. 16:32 (15:32 UTC) [iRhh]

Hol van már/még a tegnapi hó?

Mozgalmas kontinensünk időjárása, a frontok futószalagon jönnek szinte megállás nélkül. A fehér karácsony reményei pedig olvadoznak, néhol már rég el is olvadtak.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt eleinte a hideg- majd vasárnap délutántól a melegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

december 23. - november

Egymást követik a frontok

Vasárnap este egy melegfront éri el térségünket, hétfőn délelőtt pedig egy hidegfront vonul át felettünk. A hidegfront mögött erős, néhol viharos északnyugati, északi széllel több fokkal hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét. Hétfőn késő délután, este nagyjából a Tisza vonala mentén néhol van esély hózáporra.

Az időjárási helyzet Európában

Fehéroroszország felett van annak a ciklonnak a középpontja, amely az elmúlt 24 órában Közép-Európa területén többfelé okozott esőt, a hegyekben havazást is. Eközben Nyugat-Európát egy másik ciklon felhő- és csapadékrendszere érte el, az enyhe idő miatt az elszórt csapadék eső formájában esik. Északkeleten továbbra is magasnyomás uralkodik, a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő mellett több helyen szállingózik a hó, illetve havazik. Főként Oroszországban és Skandináviában napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Kontinensünkön a legenyhébb idő Délnyugat-Európában és a Földközi-tenger partvidékén van, arrafelé több helyen a 15 fokot is eléri a hőmérséklet. A Kárpát-medence felett vasárnap este egy meleg-, majd hétfőn délelőtt egy hidegfront vonul át.

Magyarország időjárása

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult idő volt, többfelé esett az eső, az Északi-középhegységben és Budapest térségében reggel, délelőtt néhol ónos eső is előfordult. A délután második felében nyugat felől szakadozott a felhőzet, és egyre kevesebb helyen fordult elő csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 13 fok között alakult, délnyugaton volt a legenyhébb az idő. Éjszaka gyengén és erősebben felhős területek és időszakok egyaránt voltak, csak néhol fordult elő gyenge eső, zápor. Hajnalra -3 és +7 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 8 mm között alakult. Délelőtt délnyugaton, nyugaton és az északkeleti megyékben volt több a felhő, az ország nagyobb részén több órára kisütött a nap. A hőmérséklet 11 órára 0 és 12 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 3,5 fok volt, ez 0,7 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 10 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1021 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma nyugat felől mindenütt fokozatosan beborul az ég, majd hétfőn késő délelőttől északnyugat, észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Ma estétől hétfő délelőttig több, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. Késő délután, este nagyjából a Tisza vonala mentén néhol jelentéktelen zápor, hózápor előfordulhat. Az északnyugati szelet ma és holnap napközben is többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 2 és 9 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Változékony időre számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős vagy borult az ég, de lesznek időszakok, amikor hosszabb időre is előbukkanhat a nap. Helyenként várható kevés hó vagy eső, illetve vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5, +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +7 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 22. 3,5 °C 0,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,1 °C (1971) legalacsonyabb hőmérséklet: -22,0 °C (1927)

2018-12-23 11 11:04 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 23. 12:04 (11:04 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.24. hétfő éjfélig

HÉTFŐN ÚJABB HIDEGFRONT

Vasárnap az alkalmazott kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem lesz.

Hétfőn egy hidegfront vonul át felettünk, ennek hatására az ország legnagyobb részén esőre, a magasabb hegyeken havas esőre, hóra, délutántól a Tiszához közeli tájakon kisebb hózáporokra, az északkeleti határvidéken pedig reggel KIS ESÉLLYEL ónos esőre is számítani kell.

A front mögött délutántól nagy területen megerősödik az északnyugati szél, a Dunántúli-középhegységben, Sopron térségében és néhol a Duna-Tisza közén viharos (70-80 km/h) lökések is várhatók.

2018.12.23. 17:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-23 16 16:42 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 23. 17:42 (16:42 UTC) [iRhh]

Szeles karácsony

Kellemes ünnepeket kíván az Országos Meteorológiai Szolgálat!

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.2018-12-23 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 23. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 24. - december

Szeles Szenteste és 25-ike

Nyugat-Európa fölött markáns anticiklon figyelhető meg, ennek keleti peremén kedden okklúziós front érinti a Kárpát-medencét. Az északnyugati, északi szél éjszakára ugyan kissé mérséklődik, de még éjjel és karácsony első napján is nagy területen kell erős szélre számítani.

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk északkeleti, keleti részén magas légnyomás figyelhető meg. Ennek területén csendes, de igen hideg idő uralkodik, a legmagasabb hőmérséklet csupán -10, -17 fok között alakul. Ugyanakkor Nyugat- és Közép-Európában többközéppontú ciklon hatására változékony az idő: a Franciaországtól Németországon át egészen a Fekete-tengerig húzódó frontzóna többfelé okoz esőt. A mediterrán térségben, egy Spanyolország feletti középponttal elhelyezkedő anticiklonnak köszönhetően napos, csapadékmentes idő a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke többfelé meghaladja a 15 fokot, sőt egy-egy helyen 20 fokot is mérnek. A Kárpát-medence felett hidegfront vonul át, ami mögött ismét hidegebb levegő érkezik fölénk.

Magyarország időjárása

Vasárnap mindenütt kisütött a nap hosszabb-rövidebb időre, majd nyugat felől fokozatosan megnövekedett, megvastagodott a felhőzet. A Dunántúlon helyenként eső, záporeső előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 12 fok között alakult, északkeleten volt a leghidegebb. Éjszaka borult volt az ég, és többfelé esett az eső. Hajnalra -2 és +10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 13 mm között alakult. Délelőtt északnyugat felől szakadozott a felhőzet, de az ország déli és keleti felén még borult maradt az ég, és többfelé esett az eső, a Nyírségben havazás is előfordult. A hőmérséklet 11 órakor 0 és +10 fok között változott.

A főváros külterületén vasárnap a hőmérséklet napi középértéke 7,4 fok volt, ez 7,1 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 6 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1010 hPa, rendkívül erősen emelkedik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, a felhőzet is szakadozik, csökken. Ezt követően reggelig felhőátvonulásokra számíthatunk egy-egy hózáporral, majd hajnaltájt északnyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Kedden napközben az Alföldön süthet ki néhány órára a nap, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Előbb a Dunántúlon, a nap második részében máshol is előfordulhat kisebb havazás, a Dunántúlon havas eső is valószínű. Az északnyugati szelet ma sokfelé kísérik viharos széllökések, éjszakára gyengül a légáramlás. Holnap az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén ismét megerősödik az északnyugati, nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, hosszabb ideig derült helyeken ennél hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0, +6 fok között várható.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Változékony időre számíthatunk, gyakran lesz erősen felhős vagy borult az ég, de lesznek időszakok, amikor hosszabb-rövidebb időre is előbukkanhat a nap. Leginkább északkeleten várható időszakosan kevés eső vagy ónos eső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 9 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 23. 7,4 °C +7,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,4 °C (2014) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,4 °C (1927)

2018-12-24 11 11:18 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 24. 12:18 (11:18 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.25. kedd éjfélig

HÉTFŐN ERŐS HIDEGFRONT VONUL ÁT

A napközben megerősödő északi, északnyugati szelet, - kb. a Heves-Békés sáv kivételével -, többfelé viharos (ált. 60-80, elvétve > 80 km/h is) lökések kísérik. Estétől jelentősen veszít erejéből a légmozgás.

Megj.: Ma az ország legnagyobb részén eső, néhol havas eső várható, Szabolcs keleti részén lepelnyi hóréteg is kialakulhat. A magasabb hegyeken havas esőre, hóra, délutántól a Tiszához közeli tájakon kisebb havas eső záporokra ill. hózáporokra számíthatunk. Éjjel északnyugaton néhol a hózáporokból lepel-1 cm-s hóréteg kialakulhat. Holnap ismét várható szórványosan kisebb mennyiségű havas eső.

2018.12.24. 10:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-24 09 09:26 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 24. 10:26 (09:26 UTC) [iRhh]

Naptevékenység:

OMSZ: 2018. december 24. 12:37

A délutánok bár lassan, de már hosszabbodnak

A hét végére érkezett enyhe, szeles, esős idő után az előttünk álló héten igencsak frontos időnk lesz. Az északnyugat felől érkező hűvösebb, illetve enyhébb légtömegek nagy sebességgel és gyakran váltják majd egymást, így szeles időben lesz részünk. A felhőzet mennyisége gyorsan változik majd, nagyobb csapadék azonban csak a hét végére érkezhet.

Orvosmeteorológia:

Melegfront hat szervezetünkre. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés, a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Embólia léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség.2018-12-24 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 24. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 25.

Szerdán már több-kevesebb napsütés

A nyugat-európai anticiklon északkeleti peremén eleinte nedves, majd holnap már szárazabb, enyhébb léghullámok érkeznek térségünk fölé.

Az időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa fölött anticiklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé a hajnali párásság, köd megszűnése után változóan felhős az ég, de helyenként tartósabban megmarad a köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Izlandtól nyugatra ciklon örvénylik, amelyhez tartozó frontzóna lassan közeledik a nyugati partvidékhez, a front mentén erősen felhős az ég, szórványosan esik az eső. Szintén ciklon található a Skandináv-félsziget fölött, valamint a Fekete-tenger térségében, emiatt kontinensünk északi és keleti, délkeleti tájai fölött is erősen felhős az ég, több helyen fordul elő havazás, a Fekete-tengertől délre eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti harmadán többnyire 0 és -12, az Ural előterében -14, -20 fok között változik. Ezzel szemben délnyugaton jóval enyhébb az idő, ott a kora délutáni órákra általában 10, 19 fok közé melegszik fel a levegő. Szerda estig a Kárpát-medence fölé a nyugat-európai anticiklon peremén eleinte nedves, majd szárazabb, enyhébb léghullámok érkeznek.

Magyarország időjárása

Hétfőn délelőttig borult volt az ég, és többfelé esett az eső, a Nyírségben már havazott is, majd délutánra a legtöbb helyen megszűnt a csapadék, a felhőzet is szakadozott, csökkent. Sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél, estefelé mérséklődött a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 13 fok között alakult, északkeleten volt a leghidegebb, majd késő délelőttől kezdve hűlt a levegő. Éjszaka a Dunántúl középső részén és északkeleten sok maradt a felhő, máshol jórészt kiderült az ég, a csapadék mindenhol megszűnt, majd hajnalban megnövekedett a fátyolfelhőzet. Hajnalra +2 és -9 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 11 mm között alakult. Délelőtt az ország nagy részén erősen felhős volt az ég, csak délkeleten, keleten volt kevesebb a felhő, ott hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. A Dunántúlon és északkeleten elszórtan havazott, északnyugaton néhol az eső esett. A hőmérséklet 11 órára -4 és +5 fok közé emelkedett.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 4,3 fok volt, ez 4,7 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1027 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma az ország nagy részén többnyire erősen felhős lesz az ég, főként délkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet, a Dunántúlon több helyen, másutt helyenként várható eső, havas eső, havazás. Késő délutántól, estétől délnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de északkeleten reggelig sok lesz a felhő, ott néhol havazás, havas eső, ónos eső kialakulhat. Holnap változóan és erősebben felhős területek és időszakok váltakoznak, legfeljebb északkeleten lehet hószállingózás, szitálás. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, főként a középső országrészben meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 7 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Jellemzően felhős lesz az ég, emellett hosszabb-rövidebb időre a legtöbb helyen kisüt a nap, csak északkeleten fordulhat elő gyenge eső. Az időszak végén a többnyire erősen felhős vagy borult ég mellett szórványosan lehet eső, havas eső, északkeleten havazás is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3, 9 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 24. 4,3 °C +4,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,5 °C (1958) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,0 °C (1963)

2018-12-25 11 11:10 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 25. 12:10 (11:10 UTC) [pdhw]

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Melegfront jellegű hatás várható. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés, a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Embólia léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség.2018-12-25 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 25. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 26.

Többnyire csapadékmentes idő, sok felhővel

Északnyugat felől enyhe, a magasban nedvesebb légtömegek érkeznek, ezért csütörtökön csak kevés helyen süthet ki hosszabb időre a nap. Ugyanakkor számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb északkeleten hullhat gyenge eső, néhol esetleg ónos eső, fagyott eső.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk délnyugati felén egy nagykiterjedésű anticiklon hatására csendes, nyugodt az idő. A köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet néhol tartósan megmarad, de a legtöbb helyen a reggeli, délelőtti feloszlásukat követően sokat süt a nap, helyenként fátyolfelhők szűrik a napsütést. Észak- és Kelet-Európában viszont egymást érik az északnyugatról délkelet felé haladó időjárási frontok, így ezeken a vidékeken szeles, változékony az idő több helyen csapadékkal. A Kelet-európai-síkságon többnyire havazik, míg nyugatabbra síkvidéken inkább havas eső, eső esik, néhol ónos eső, fagyott eső is előfordul. A csúcshőmérséklet ezeken a tájakon többnyire fagypont alatt, Oroszországban -12, -20 fok között alakul. Ezzel szemben Krétán és az Ibériai-félsziget déli partvidékén még 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medencébe a fent említett magasnyomás keleti peremén enyhe, ugyanakkor a magasban nedves léghullámok érkeznek: számottevő csapadék nem várható, azonban kevesebb lesz a napsütés.

Magyarország időjárása

Kedden többnyire erősen felhős volt az ég, de eleinte délkeleten, keleten még hosszabb időre kisütött a nap. A Dunántúlon és középső országrészben több helyen, északkeleten elszórtan fordult elő eső, havas eső, havazás. Északnyugaton és a középső országrészben többfelé megerősödött, néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakult, északon, északkeleten volt a hidegebb. Éjszaka gyengén és erősen felhős területek egyaránt voltak, északkeleten hószállingózás, gyenge havazás is előfordult. Hajnalra általában -4 és +4 fok közé hűlt le a levegő, de például Zabarban -7 fokot mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult. Délelőtt fokozatosan szakadozott, csökkent a felhőzet, egyre több helyen sütött ki a nap. A hőmérséklet 11 órakor többnyire 0 és +7 fok között változott.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 2,3 fok volt, ez 3,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 5 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Közepesen és erősen felhős időszakok váltják egymást, ma több, holnap kevesebb helyen, elsősorban a Dél-Alföldön süthet ki hosszabb időre a nap. Legfeljebb északkeleten lehet jelentéktelen vegyes halmazállapotú csapadék: ma havas eső, hószállingózás, csütörtökön inkább gyenge eső fordulhat elő, ekkor az északkeleti határ mentén ónos eső, fagyott eső sem kizárt. Éjszaka főként az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben zúzmarás köd is képződik, amely holnap helyenként tartósabban is megmaradhat. Az esti órákig a Győr-Békéscsaba vonal széles sávjában még gyakran kísérik erős, néhol viharos lökések a nyugati, északnyugati szelet, mely holnap már csak helyenként élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 3 és 10 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak elején és közepén jellemzően felhős lesz az ég, inkább csak rövidebb időre süthet ki a nap. Az időszak legvégén már csökken a felhőzet, mindenhol többórás napsütés valószínű, de ez sem lesz zavartalan. Legfeljebb szórványosan fordulhat elő csapadék: kezdetben főleg eső, majd egyre több helyen jelenhet meg a vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 3, 10 fokról 1, 6 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 25. 2,3 °C +3,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (2009) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,3 °C (2001)

2018-12-26 11 11:30 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 26. 12:30 (11:30 UTC) [pdhw]

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Melegfront jellegű hatás várható. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés, a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Embólia léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség.2018-12-26 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 26. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 27.

Időjárási helyzet: Érintőleges hidegfront

Pénteken egy érintőleges hidegfront alakítja időjárásunkat, de továbbra az ilyenkor szokásosnál enyhébb időre számíthatunk. Átmenetileg nedvesebb, majd péntek napközben már szárazabb levegő áramlik térségünk fölé. Főként a Dunától keletre fordulhat elő több helyen eső, záporeső.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk délnyugati felén egy nagykiterjedésű anticiklon hatására csendes, nyugodt az idő. A köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet néhol tartósan megmarad, de a legtöbb helyen a reggeli, délelőtti feloszlásukat követően sokat süt a nap, helyenként fátyolfelhők szűrik a napsütést. Észak- és Kelet-Európában viszont egymást érik az északnyugatról délkelet felé haladó időjárási frontok, így ezeken a vidékeken szeles, változékony az idő több helyen csapadékkal. A Kelet-európai-síkságon többnyire havazik, míg nyugatabbra síkvidéken inkább havas eső, eső esik, néhol ónos eső, fagyott eső is előfordul. A csúcshőmérséklet ezeken a tájakon többnyire fagypont alatt, Oroszországban -12, -20 fok között alakul. Ezzel szemben Krétán és az Ibériai-félsziget déli partvidékén még 20 fok közelébe melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medencébe a fent említett magasnyomás keleti peremén enyhe, ugyanakkor a magasban nedves léghullámok érkeznek: számottevő csapadék nem várható, azonban kevesebb lesz a napsütés.

Magyarország időjárása

Kedden többnyire erősen felhős volt az ég, de eleinte délkeleten, keleten még hosszabb időre kisütött a nap. A Dunántúlon és középső országrészben több helyen, északkeleten elszórtan fordult elő eső, havas eső, havazás. Északnyugaton és a középső országrészben többfelé megerősödött, néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakult, északon, északkeleten volt a hidegebb. Éjszaka gyengén és erősen felhős területek egyaránt voltak, északkeleten hószállingózás, gyenge havazás is előfordult. Hajnalra általában -4 és +4 fok közé hűlt le a levegő, de például Zabarban -7 fokot mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között alakult. Délelőtt fokozatosan szakadozott, csökkent a felhőzet, egyre több helyen sütött ki a nap. A hőmérséklet 11 órakor többnyire 0 és +7 fok között változott.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 2,3 fok volt, ez 3,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 5 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Közepesen és erősen felhős időszakok váltják egymást, ma több, holnap kevesebb helyen, elsősorban a Dél-Alföldön süthet ki hosszabb időre a nap. Legfeljebb északkeleten lehet jelentéktelen vegyes halmazállapotú csapadék: ma havas eső, hószállingózás, csütörtökön inkább gyenge eső fordulhat elő, ekkor az északkeleti határ mentén ónos eső, fagyott eső sem kizárt. Éjszaka főként az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben zúzmarás köd is képződik, amely holnap helyenként tartósabban is megmaradhat. Az esti órákig a Győr-Békéscsaba vonal széles sávjában még gyakran kísérik erős, néhol viharos lökések a nyugati, északnyugati szelet, mely holnap már csak helyenként élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 3 és 10 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak elején és közepén jellemzően felhős lesz az ég, inkább csak rövidebb időre süthet ki a nap. Az időszak legvégén már csökken a felhőzet, mindenhol többórás napsütés valószínű, de ez sem lesz zavartalan. Legfeljebb szórványosan fordulhat elő csapadék: kezdetben főleg eső, majd egyre több helyen jelenhet meg a vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 3, 10 fokról 1, 6 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 25. 2,3 °C +3,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,7 °C (2009) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,3 °C (2001)

2018-12-26 11 11:28 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 26. 12:28 (11:28 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.28. péntek éjfélig

Ma a késő esti óráktól péntek hajnalig kisebb területen északkeleten átmeneti ónos eső esetleg előfordulhat, továbbá a Dunántúl középső, nyugati részén kis területen a péntek hajnali órákban átmeneti ónos eső nem zárható ki.

2018.12.27. 09:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-27 08 08:46 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 27. 09:46 (08:46 UTC) [iRhh]

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Általában közepesen vagy erősen felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de az északkeleti tájakon néhol tartósan borult maradhat az ég. Ma főként az Északi-középhegység és Budapest tágabb környezetében lehet kisebb eső, záporeső, éjszaka északkeleten esetleg ónos eső is előfordulhat. A hajnali óráktól elsősorban a Dunától keletre, estefelé pedig inkább már csak a Tiszántúlon várható eső, záporeső. Az északnyugati szél holnap egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 3 és 10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

2018-12-27 10:00 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 27. 11:00 (10:00 UTC) [flh

Az idei utolsó napok

A karácsonyi pár napos szünet után visszatértünk! Legújabb videónkban átnézzük, milyen időjárás várható hazánkban a 2018-as év hátralévő részében.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Melegfront jellegű hatás várható. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, elfáradáshoz, álmatlansághoz, a teljesítőképesség csökkenéséhez vezet. Gyorsabbá válhat a szívműködés, a légzés. Nő a vérzésre való hajlam. Gyakoribb lehet a lázas állapotok, a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Embólia léphet fel. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség.2018-12-27 06 06:07 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 27. 07:07 (06:07 UTC) [ihhd]

december 28.

Két tűz között

Szombaton egy tőlünk nyugatra lévő anticiklon, illetve egy kelet felé távolodó ciklon együttesen alakítja időjárásunk, így változó nedvességtartalmú, kissé hidegebb légtömegek áramlanak be térségünk fölé.

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől a Balti-tengeren át egy többközéppontú ciklonrendszer húzódik egészen a Kárpátok hegykoszorújáig. A képződmény kiterjedt felhősávja mentén többfelé csapadékról érkeznek jelentések: északon havazás, hószállingózás, míg délebbre haladva egyre inkább az eső, záporeső a meghatározó csapadékforma. Ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság felett, itt jellemzően erősen felhős vagy borult az ég és sokfelé havazik. Ezzel szemben Délnyugat-Európában anticiklon épül, terjeszkedik, ezeken a részeken a reggeli órákban párássá, ködössé válik a levegő, amely néhol csak igen nehezen oszlik fel. A köd megszűnése után azonban kevés felhő mellett szinte zavartalanul süt a nap. Kontinensünkön itt van a legmelegebb, 15, 19 fok közötti a csúcshőmérséklet. A Brit-szigeteken kissé enyhébb az idő a szokásosnál, ott 10 fok körül, továbbá szárazföldünk középső tájain 1, 8 fok közt változik a maximum-hőmérséklet. A leghidegebb északkeleten van, ott van olyan terület, ahol napközben sem emelkedik a hőmérséklet -10 fok fölé. A Kárpát-medence időjárását szombat estig a tőlünk nyugatra lévő anticiklon, illetve a kelet felé távolodó ciklon együttesen alakítja, így változó nedvességtartalmú, kissé hidegebb légtömegek áramlanak térségünkbe.

Magyarország időjárása

Csütörtökön többnyire közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoztak, de északkeleten tartósan borult maradt az ég. Napközben kisebb eső, záporeső elszórtan előfordult. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között alakult, de Sopronban 12 fokot is mértek. Éjszaka általában erősen felhős vagy borult volt az ég, az éjszaka második felére pedig többfelé eleredt az eső. Hajnalra +5 és -4 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 2 mm között alakult. Délelőtt szinte országszerte borult volt az ég, a középső és a keleti országrészben több helyütt, másutt helyenként eső, zápor is kialakult. A hőmérséklet 11 órakor többnyire 1 és 7 fok között változott.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke 3,9 fok volt, ez 5,0 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 7 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1022 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Északnyugat felől fokozatosan egyre szakadozottabbá válik a felhőzet, ma főként a Dunántúlon, szombaton a középső tájakon bízhatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokban. Az északkeleti, keleti vidékeken azonban tartósan borult maradhat az ég, ezeken a részeken estétől pára-, ködfoltok is lehetnek. Délutántól már egyre inkább csak a Dunától keletre számíthatunk esőre, záporra, éjszaka az Észak-Alföldön az ónos eső sem zárható ki. Szombaton elsősorban inkább csak a Tisza mentén lehet gyenge záporesőre. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, a Bakony, illetve a Visegrádi-hegység környezetében meg is erősödik, szombat délutántól mérséklődik jelentősen a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 7 fok között várható.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap még jellemzően erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható vegyes (eső, havas eső, hó) halmazállapotú csapadék. A jövő hét első napjaiban azonban már alapvetően változóan felhős idő valószínű hétfőn és szerdán szórványosan kisebb csapadékkal. Az északnyugati szelet keddet kivéve nagy területen erős, olykor viharos széllökések is kísérik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, +2 fok között alakul, de kedd hajnalban csak -7, -2 fok lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 7 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 27. 3,9 °C +5,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,5 °C (2017) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,3 °C (1938)

2018-12-28 11 11:44 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 28. 12:44 (11:44 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.29. szombat éjfélig

Az ország döntő részén (> 90%) továbbra sem lesz a veszélyjelző rendszerbe tartozó időjárási jelenség.

Éjjel és reggel elsősorban az ország északkeleti harmadán elvétve nem kizárt átmeneti, kis mennyiségű ónos csapadék. Éjszaka és reggel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon (nagyobb eséllyel ÉK-en) köd képződhet. A fagypont körüli, ködös tájakon ónos szitálás sem zárható ki. Reggelig a középső országrészben néhol előfordulhat 60 km/h körüli széllökés.

2018.12.28. 17:32 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-28 16 16:36 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 28. 17:36 (16:36 UTC) [iRhh]

Országos előrejelzés: péntek estétől szombat reggelig

Közepesen és erősen felhős lesz az ég, északon és keleten várható a több, illetve vastagabb felhőzet. Elsősorban a keleti megyékben alakulhat ki eső, helyenként havas eső, esetleg kisebb körzetekben ónos eső. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, a középső országrészben időnként erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul.2018-12-28 14 14:22 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 28. 15:22 (14:22 UTC) [flHW]

Másfél percben a hétvégéről

Mai kisfilmünkben nem csak a következő napok időjárásáról, de a szilveszteri kilátásokról is szó lesz, de a várható lehűlés is célkeresztbe kerül.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Gyenge hideg fronthatás várható, bár ténylegesen front már nem lesz felettünk. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Legalább rövid időszakokra a legtöbb helyen kisüt a nap, ez jótékonyan hat közérzetünkre, érdemes kimozdulni!2018-12-28 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 28. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 29.

Időjárási helyzet: Ismét jön a felhős idő

Az átmeneti megnyugvás után vasárnap észak felől egy okklúziós front éri el a Kárpát-medencét. Az érkező nedves levegő hatására megnövekszik a felhőzet, időszakosan gyenge eső, keletebbre havas eső, esetleg havazás is lehet és késő délutántól feltámad az északnyugati szél.

Az időjárási helyzet Európában

Európa délnyugati, déli országai felett egy anticiklon terül el. Bár reggelre többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, azok feloszlása után sokat süt a nap, és számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. Nem meglepő módon a hőmérséklet arrafelé alakul a legmagasabban, általában 10, 18 fok közöttiek a csúcsértékek, de Portugáliában 20, 22 fok is előfordul. A kontinens északi felén már mozgalmasabb az időjárás, több ciklon követi egymást. A Brit-szigetek és Skandinávia térségében, valamint a Fekete-tengertől északra felhős az idő, de mivel a hőmérséklet több fokkal az átlag felett alakul, a csapadék zömmel eső formájában hullik, csak az északi területeken fordul elő havas eső, havazás. A délutáni maximumok általában 1 és 12, a szárazföld északkeleti harmadán 0 és -11 fok között alakulnak. A következő 36 órában a Kárpát-medence is ebbe a mozgalmas zónába kerül, észak felől egy okklúziós front éri el a térséget, és emiatt vasárnap többfelé kell gyenge csapadékra is számítani.

Magyarország időjárása

Pénteken kezdetben erősen felhős vagy borult volt az ég, majd északnyugat felől szakadozott, csökkent a felhőzet. A reggeli óráktól északon, majd egyre inkább a középső országrészben, délután már csak a Dunától keletre fordult elő többfelé eső, zápor. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1 és 10 fok között alakult, de Sopronban 11 fokot is mértek. Éjszaka nagy területen kiderült az ég, csak az Észak-Dunántúlon és a keleti megyékben maradt felhős az ég, ott reggelre néhol köd is képződött. Hajnalra -3 és +6, az Északi-középhegység térségében és délnyugaton -3 és -6 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 16 mm között alakult. Délelőtt gyengén és erősen felhős tájak egyaránt voltak, de északkeleten lassan tisztult az idő. A hőmérséklet 11 órakor többnyire -1 és +8 fok között változott.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 5,6 fok volt, ez 6,1 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 7 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, változatlan.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Gyengén és erősen felhős területek egyaránt lesznek, majd éjszaka megnövekszik a felhőzet, amelyben vasárnap csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Ma főként a Tisza menti területeken, illetve este a Dunántúlon lehet gyenge eső, záporeső, holnap hajnaltól viszont egyre nagyobb területen alakulhat ki gyenge csapadék zömmel eső formájában, de néhol havas eső, a hegyekben és északkeleten esetleg hó is hullhat. Nyugat, délnyugat felől helyenként előfordulhatnak élénk lökések, majd vasárnap késő délutántól a szél északnyugatira fordul, megerősödik, és az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 1 és 7 fok között várható.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Változóan és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, szórványosan várható eleinte vegyes halmazállapotú csapadék, majd az időszak végén hózápor. Az északnyugati szelet keddet kivéve nagy területen erős, olykor viharos széllökések is kísérik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet hétfőn és szerdán -3, +3, kedden és csütörtökön -1, -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1, 7, csütörtökön -2 és +2 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 28. 5,6 °C +6,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,1 °C (1987) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,1 °C (1879)

2018-12-29 11 11:18 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 29. 12:18 (11:18 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Kezdetben még szakadozott lesz, majd mindenütt megnövekszik a felhőzet. Reggelre északkeleten helyenként köd képződik. Eleinte főként a keleti tájakon, majd hajnaltól szórványosan másutt is előfordulhat gyenge eső, havas eső, a hegyekben hó, a délnyugati határnál pedig átmenetileg ónos eső sem kizárt. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között alakul.2018-12-29 14 14:46 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 29. 15:46 (14:46 UTC) [flHW] 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.30. vasárnap éjfélig

Az ország döntő részén (> 80-90%) továbbra sem lesz a veszélyjelző rendszerbe tartozó időjárási jelenség.

KÖD: Éjszaka az ország északkeleti harmadán köd képződhet, mely azonban csak helyenként lehet sűrű, és vasárnap napközben mindenütt gyorsan fel fog oszlani.

SZÉL: Vasárnap késő délutántól a Dunántúlon, különösen az északi felén megerősödik az északnyugati szél (60-70 km/h). A magasabban fekvő területeken (Alpokalja, Dunántúli-középhegység) viharos (>70 km/h) lökések is előfordulhatnak.

CSAPADÉK: Éjszaka a fagypont körüli, ködös északkeleti tájakon ónos szitálás nem zárható ki. Vasárnap eleinte szórványosan, majd délutántól egyre többfelé számíthatunk kisebb csapadékra. Az ország nyugati felén főként esőre, azonban a reggeli órákig a nyugati határszél közelében átmenetileg ónos eső is előfordulhat. A keleti, északkeleti tájakon viszont havas eső, az északkeleti határvidéken és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein - főként a vasárnap esti óráktól - havazás is várható. Megmaradó hóra (néhány cm) inkább a hegyekben lehet számítani.

2018.12.29. 18:16 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-29 17 17:26 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 29. 18:26 (17:26 UTC) [iRhh]

Viharos év végi napok

Az év utolsó napjaiban többfelé kell viharos széllökésekre készülnünk, illetve csapadék is többfelé előfordulhat. Mi lesz az év utolsó napján, éjjelén? Nézze meg kisfilmünket a részletekért.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Gyenge hideg fronthatás várható. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Erősödhetnek a reumatikus, illetve az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.2018-12-29 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 29. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 30.

Szeles évzárás

Hétfőn az elvonuló front mögött valamivel szárazabb levegő érkezik térségünkbe. Egyre kevesebb lesz a felhő és csapadék is már inkább csak keleten várható. A Dunántúlon és a középső országrészben viszont feltámad az északnyugati szél, így ott szeles idővel búcsúzik az év.

Az időjárási helyzet Európában

Izland és a Balti-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Frontjaik mentén - Európa északnyugati országai felett és a Kárpát-medence környezetében - sok a felhő, és többfelé esik az eső, Finnország déli felén pedig havazik. Egy leépülőben lévő ciklon található a Fekete-tengernél is, amely ezért egyre kisebb területen okoz felhős időt. A szárazföld déli, délnyugati harmada, valamint a Kelet-európai-síkság felett ezzel szemben magasnyomású zóna húzódik. A reggeli pára, illetve köd megszűnése után sokat süt a nap, csapadék sem fordul elő. A hőmérséklet délután a déli országokban általában 11 és 17, az Ibériai-félsziget partjainál néhol 18 és 21 fok között alakul. A kontinens más tájain is enyhének mondható az idő az ilyenkor megszokotthoz képest: a középső országokban 1 és 12 fok közöttiek a jellemző csúcsértékek, és igazán nagy fagy (-10, -16 fokos maximumok) csak a Kelet-európai-síkság területén van. A Kárpát-medence térségébe hétfőn a déli anticiklon peremén valamivel szárazabb levegő érkezik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen várható csapadék.

Magyarország időjárása

Szombaton gyengén és erősen felhős területek egyaránt voltak, de a nap második felében már a felhős idő volt túlsúlyban. Számottevő csapadék sehol sem hullott. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2 és 9 fok között alakult, Sajópüspökiben viszont csak -1 fokot mértek. Éjszaka mindenütt befelhősödött az ég, és elszórtan fordult elő gyenge eső, a délnyugati határnál ónos eső. Hajnalra -3 és +4 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon sehol sem érte el az 1 mm-t. Délelőtt a középső tájakon szakadozottá vált a felhőzet, míg másutt az erősen felhős égből helyenként gyenge eső esett. A hőmérséklet 11 órakor többnyire 0 és +6 fok között változott.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke 5,6 fok volt, ez 5,4 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 5 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1023 hPa, gyengén süllyed.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre nagyobb területen alakulhat ki gyenge csapadék zömmel eső formájában, de néhol havas eső, a hegyekben és északkeleten esetleg hó is hullhat. Éjszaka a Dunántúlon és északon szakadozottá válik a felhőzet, és reggel már csak a keleti megyékben lehet csapadék. Hétfőn az ország északnyugati felén néhány órás napsütésben is bízhatunk, míg másutt csak lassan csökken a felhőzet, kevés eső, havas eső, hó is eshet, de estétől már nagyrészt csapadékmentes idő várható. Késő délutántól a Dunántúlon és középen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 2 és 6 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd szerdán határozott felhőzet-csökkenés veszi kezdetét, és gomolyfelhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Az időszak első felében szórványosan lehet vegyes halmazállapotú csapadék, majd elszórt hózáporokra van kilátás. Az északnyugati szelet szerdától nagy területen erős, olykor viharos széllökések is kísérik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, +2 fok között alakul, de a szélvédett helyeken (különösen az időszak legvégén) -11, -8 fok is előfordulhat, A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 1, 8 fokról -4, +1 fokra csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 29. 5,6 °C +5,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 16,2 °C (1974) legalacsonyabb hőmérséklet: -16,5 °C (1890)

2018-12-30 11 11:08 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 30. 12:08 (11:08 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: vasárnap estétől hétfő reggelig

Főként a Dunántúlon és északon szakadozottá válik a felhőzet, de nagyrészt még erősen felhős, a keleti, délkeleti területeken borult marad az ég. Az éjszaka elején még többfelé valószínű eső, néhol havas eső, keleten esetleg hó, majd reggel már inkább csak a keleti megyékben hullhat csapadék. Az északnyugati szél a Dunántúlon és középen erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.2018-12-30 14 14:46 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 30. 15:46 (14:46 UTC) [flHW]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.31. hétfő éjfélig

Az ország legnagyobb részén (> 70-80%) továbbra sem lesz a veszélyjelző rendszer kritériumait elérő időjárási jelenség.

CSAPADÉK: Hétfő délelőttig többfelé számíthatunk kisebb csapadékra. Az eső mellett a keleti, északkeleti tájakon havas eső, az északkeleti határvidéken és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein - főként az esti óráktól - havazás is valószínű. A hegyvidéki területeken (elsősorban Mátra, Bükk) kialakulhat néhány cm-es hóréteg hétfő estig, de síkvidéken megmaradó hó nem várható.

SZÉL: A Dunántúlon, különösen annak északi felén megerősödik, több helyen viharossá (~ 60-70 km/h) fokozódik az északnyugati szél. Főként a magasabban fekvő területeken (Alpokalja, Dunántúli-középhegység) 70-75 km/h fölötti lökések is előfordulnak, kiemelten az előttünk álló éjszaka folyamán. Holnap késő délutántól mindenütt fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

2018.12.30. 18:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

2018-12-30 17 17:56 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 30. 18:56 (17:56 UTC) [iRhh]

Napos, de szeles évzárás

Egy okklúziós front éri el hazánkat, amely azonban sok vizet nem fog zavarni, hétfőtől már egyre inkább a tőlünk nyugatra lévő anticiklon peremére kerülünk, így a nyugati részeken hosszabb időre is kisüthet a nap, míg keleten marad a felhős, borongós idő.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Hétfőn is gyenge hideg fronthatás várható. A különösen érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Erősödhetnek a reumatikus, illetve az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.2018-12-30 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 30. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

december 31. 

Egy újabb markáns lehűlés előtt

A nyugat-európai anticiklon peremén észak felől átmenetileg kissé enyhébb levegő áramlik fölénk, de már kedden az esti órákban megérkezik észak felől az a ciklon, amelynek áramlási rendszerében majd sarkvidéki levegő zúdul be a Kárpát-medencébe.

Szeles évkezdet

Karácsony hetének változékony, de enyhe, szeles időjárása után az újév is frontokban gazdag héttel köszönt ránk. Főként a Dunántúlon folytatódik a szeles idő, a hét közepétől több fokos lehűléssel. Számottevő csapadék a hétvégén valószínű.

BÚÉK!

Sikerekben gazdag, boldog új évet kíván az Országos Meteorológiai Szolgálat!

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Kettős fronthatás várható, az aktuális időjárási helyzet a hideg- és melegfrontra érzékenyeket egyaránt megterhelheti. Fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság jelentkezhet, valamint gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok és a gyulladásos betegségek fellépése. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.2018-12-31 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2018. december 31. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]


2019. január 1.

Lehűlés kezdődik

A tőlünk északra örvénylő ciklon áramlási rendszerében több hullámban egyre hidegebb levegő éri el hazánkat. A hideg első hulláma szerdára virradóan érkezik, majd szerda késő este már sarkvidéki hideg zúdul be a Kárpát-medencébe.

Az időjárási helyzet Európában

Észak-Európa fölött markáns ciklon örvénylik, áramlási rendszerében hideg, sarkvidéki levegő tör dél felé. A Skandináv-félsziget egyre inkább a ciklon hátoldalára kerül, de Norvégiában még mindig kiadós csapadék hull: számos helyen 40-70 mm esett az elmúlt 24 órában. A kontinens középső, valamint nyugati tájai fölött továbbra is magasnyomás húzódik, amelyet többnyire enyhe levegő tölt ki. Nyugat-Európában a tartósan ködös tájakat leszámítva általában 10 fok felett alakul a csúcsérték. Finnországban és a Kelet-európai-síkságon ugyanakkor napközben is fagy, sőt a Kaszpi-tengertől északra helyenként csupán -10, -15 fok a maximum-hőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medence az észak felől érkező ciklon áramlási rendszerébe kerül, szeles, csapadékos, egyre hidegebb idő várható.

Magyarország időjárása

Hétfőn a Dunántúlon tartósan, másutt csak átmenetileg csökkent a felhőzet. A Dunától keletre szórványosan esett az eső. A hőmérséklet csúcsértéke 3 és 8 fok között alakult. Éjszaka a Dél-Alföldön is megszűnt az eső, csökkent a felhőzet, ugyanakkor északkeleten borult maradt az ég. Foltokban köd képződött. Hajnalra -8 és +1 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 5 mm között alakult. Délelőtt a déli és keleti megyékben napos, másutt erősen felhős vagy borult idő volt számottevő csapadék nélkül. A hőmérséklet 11 órakor -2 és +6 fok között változott.

A főváros külterületén hétfőn a hőmérséklet napi középértéke 4,4 fok volt, ez 5,2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 2 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1026 hPa, mérsékelten süllyed.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Ma észak felől tovább növekszik a felhőzet, de délen és keleten eleinte még süthet a nap. Késő délutántól egyre több helyen várható csapadék: főként eső, de északkeleten és keleten havas eső, hó is hullhat. Éjszaka csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen eshet. Szerdán felhőátvonulásokra számíthatunk, a gyorsan vonuló gomolyfelhőkből elszórtan zápor, hózápor kialakulhat. Ma a délnyugati szélből csupán egy-egy erős széllökés fordulhat elő. Ugyanakkor éjszakától északnyugatira fordul, nagy területen megerősödik, és főként a Sopron-Szeged széles sávban viharossá is fokozódik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 7 fok között alakul.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak első felében erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, helyenként alakul ki hózápor, majd szombatra beborul az ég, és országszerte várható csapadék: a havazás mellett a Dunántúlon havas eső, eső is valószínű. Vasárnap felszakadozik a felhőzet, elszórtan fordul elő hóesés. Gyakran lesz erős, az időszak első felében főként a Dunántúlon viharos az északi, északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6 fokról -3, -9 fokig csökken, majd az időszak végén kissé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és -3 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2018. december 31. 4,4 °C +5,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,0 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,9 °C (1888)

2019-01-01 11 11:48 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 1. 12:48 (11:48 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: kedd estig

Észak felől tovább növekszik a felhőzet, de eleinte délen és keleten még hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. Késő délutánig elsősorban északon lehet jelentéktelen csapadék, majd egyre több helyen várható csapadék: főként eső, de északkeleten és keleten havas eső, hó is hullhat. A délnyugatira forduló szél délutántól az ország északi felében megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali, valamint a késő esti hőmérséklet is többnyire 0 és +6 fok között alakul.2019-01-01 12 12:02 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 1. 13:02 (12:02 UTC) [flHW]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.02. szerda éjfélig

KIS MENNYISÉGŰ VEGYES CSAPADÉK Elsősorban a nap második felében egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék, amely nagyrészt eső lesz. Északkelet felé haladva havas eső, hó is valószínű. Szerda hajnalig az Északi-középhegység térségében és az északkeleti, keleti megyékben helyenként ált. lepel - 1, 2 cm-es hóréteg hullhat. Elsősorban Szabolcs megye keleti határvidékén 1-5 cm sem hóréteg sem zárható ki. Az esetlegesen lehulló hó síkvidéken a legtöbb helyen olvadni fog vagy elolvad. Kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel szerda hajnalban délnyugaton ónos eső is lehet.

VIHAROS SZÉL Szerdán napközben a Sopron - Szeged vonal igen széles sávjában viharossá (ált. 60-85 km/h) fokozódik az északnyugati szél.

2019.01.01. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-01 09 09:06 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 1. 10:06 (09:06 UTC) [iRhh]

Markáns változások előtt

Időjárásunkat az elmúlt napokban alapvetően a nyugat-európai anticiklon keleti peremén érkező viszonylag enyhe levegő alakította. Ennek azonban most vége szakad, ugyanis ahogy azt láthatjuk kisfilmünkön, egyre inkább a Kelet-európai-síkság feletti ciklon hatása válik meghatározóvá. Sarkvidéki eredetű levegő érkezik hazánk fölé, jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Hideg fronthatás várható. Nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek. Gyakoribb lehet a trombózis a fokozott véralvadási hajlam miatt. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Asztmatikus rohamok léphetnek fel. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.2019-01-01 12 12:02 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 1. 13:02 (12:02 UTC) [ihhd] 

január 2.

Szeles idő

A tőlünk északra, majd északkeletre örvénylő ciklon áramlási rendszerében több hullámban egyre hidegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el a Kárpát-medencét.

Az időjárási helyzet Európában

A Finn-öböl feletti középponttal markáns ciklon örvénylik, emiatt Északkelet- és Közép-Európa nagy részén erősen felhős az ég, többfelé alakul ki csapadék, főként havazás, de a ciklon nyugati oldalán eső, zápor is előfordul. Sekély ciklon található a Balkán-félsziget déli része fölött, hatására ott is sok a felhő, és zápor, néhol zivatar is kialakul. Ugyanakkor a Brit-szigetek fölött anticiklon helyezkedik el, területén többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, csak kevés helyen süt ki a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északkeleti harmadán 0 és -12, középen 1 és 8 fok között alakul. Enyhébb az idő nyugaton és délen, ahol a kora délutáni órákra 10 és 18 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé észak felől több hullámban egyre hidegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik.

Magyarország időjárása

Kedden eleinte csak a Kisalföld térségében volt felhős az ég, majd napközben a felhőtakaró fokozatosan beborította az ország többi részét, de a Dráva-mentén szinte végig sütött a nap. A déli órákban északon néhol szitálás előfordult, majd délutántól elszórtan esett az eső, a hegyekben és északkeleten a havas eső, hó. A hőmérséklet csúcsértéke általában 2 és 9 fok között alakult. Éjszaka eleinte erősen felhős volt az ég, több helyen fordult elő eső, havas eső, nyugaton, délnyugaton helyenként ónos eső, néhol havazás is. Az éjszaka második felében felszakadozott, csökkent a felhőzet, egyre kevesebb helyen volt csapadék. Hajnalra -3 és +3 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 13 mm között alakult. Délelőtt a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, elszórtan fordult elő zápor, hózápor. Több helyen megerősödött, néhol viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet 11 órakor 1 és 6 fok között változott.

A főváros külterületén kedden a hőmérséklet napi középértéke 0,7 fok volt, ez 1,3 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 4 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1014 hPa, alig változik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Ma és holnap is a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, napközben szórványosan alakul ki hózápor, egy-egy zivatar, ma főként keleten vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Éjszaka csak néhol valószínű hózápor. Az északnyugati szél északkelet kivételével megerősödik, többfelé viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és +2 fok között alakul.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak elején és végén gyengén és erősen felhős időszakok váltják egymást, helyenként fordulhat elő kisebb havazás, hózápor. Közte északnyugat felől beborul az ég, és szombaton sokfelé várható havazás, főként nyugaton havas eső, eső is lehet. Gyakran lesz erős, főként a Dunántúlon viharos az északi, északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, és -10 fok között alakul, a vasárnapra virradó éjszaka lehet kissé enyhébb. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti +1, -3 fokról az időszak végére -1, -6 fok közé csökken.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 1. 0,7 °C +1,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 13,0 °C (1921) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,9 °C (1888)

2019-01-02 11 11:08 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 2. 12:08 (11:08 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: szerda estétől csütörtök reggelig

Változóan felhős lesz az ég, néhol hózápor kialakulhat. A Dunántúlon, a Duna-vonalában és a Duna-Tisza közén viharos lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban -1 és -6 fok között alakul. 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.03. csütörtök éjfélig

HÓZÁPOR, NÉHOL ZIVATAR

Elszórtan havazás, hózápor kialakulására lehet számítani, amely környezetében nagyobb eséllyel a Dunántúli-középhegységben néhány cm hó hullhat. Síkvidéken nagyjából lepel - 1 cm hógyarapodás várható. Csütörtökön is elszórtan lehet hózápor kialakulására számítani, amely mellett lepel-1 cm hóréteg alakulhat ki, elsősorban az ország nyugati és északi részeiben.

SZÉL

Az ország nyugati felében viharos (ált. 60-80 km/h) lökések kísérik a nagy területen erős északnyugati szelet. A 70 km/h feletti széllökések Sopron, a Dunántúli-középhegység és a Budai hegyek környezetében lehetnek gyakoribbak. Az éjszaka folyamán átmenetileg csillapodik majd a szél, de a Dunántúlon továbbra is időnként viharos lökésekre kell majd számítani. Holnap napközben ismét viharossá fokozódik nagy területen az északnyugati szél, nyugaton 70 km/h fölötti, a hegyekben 80-85 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak.

2019.01.02. 17:37 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-02 16 16:46 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 2. 17:46 (16:46 UTC) [iRhh]

Hidegen hagy az időjárás...

Erős, néhol viharos széllel érkezett meg éjszaka az idei év első, markáns hidegfrontja, amely mögött több fokkal hidegebb levegő áramlik térségünk fölé. De vajon mit tartogat a hét további része?

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Hidegfront jellegű hatásra számíthatnak a különösen érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, valamint szédülés is. Ingadozhat a vérnyomás. Epilepsziás, illetve asztmatikus rohamok léphetnek fel. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.2019-01-02 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 2. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

január 3.

Szelek szárnyán érkezik a havazás

Péntek estig a Kárpát-medence fölé átmenetileg száraz, hűvös légtömegek érkeznek, majd egy tőlünk északra lévő ciklon melegfrontja éri el térségünk. Ennek köszönhetően pénteken a késő délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható havazás.

Az időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság fölött nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amely mentén erősen felhős vagy borult az ég, illetve helyenként pára-, ködfoltok is előfordulnak. Sokfelé hószállingózásról, havazásról érkezik jelentés. A Jón-tenger felett egy sekély ciklon található, melyből eső, zápor egyaránt előfordul. Ezzel szemben kontinensünk nyugati részén markáns anticiklon alakítja az időjárást, aminek középpontja a Brit-szigetek térségben helyezkedik el. A magasnyomás hatására ezeken a vidékeken általában eseménytelen, nyugodt az idő. Szárazföldünk legmelegebb része továbbra is az Ibériai-félsziget déli csücske, itt a délutáni órákban 18 fokig is emelkedik a hőmérséklet. A leghidegebb pedig a Skandináv-félsziget északi részén, és az Ural előterében van, néhol a -15 fokot sem éri el a maximum-hőmérséklet. Péntek estig átmenetileg száraz, hűvös, majd kissé enyhébb, de jóval nedvesebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét, így péntek késő délutántól északnyugat felől havazás kezdődik.

Magyarország időjárása

Szerdán a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, szórványosan fordult elő zápor, hózápor, havas eső. Északkelet kivételével többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 3 és 7 fok között alakult. Éjszaka a változóan felhős ég mellett, a Tisza vonala mentén, és az Alpokalja térségében hózáporok alakultak ki. Hajnalra 0 és -5 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 1 mm között alakult. Délelőtt főként a déli megyékben volt felhősebb az ég, így ott és északkeleten elszórtan alakult ki hózápor, másutt változóan felhős volt az ég. Az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódott. A hőmérséklet 11 órakor -2 és +2 fok között változott.

A főváros külterületén szerdán a hőmérséklet napi középértéke 3,1 fok volt, ez 2,9 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 0 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1024 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, pénteken a délutáni óráktól északnyugat felől beborul az ég. Ma szórványosan, éjszaka és holnap a nap első felében helyenként alakul ki hózápor, majd a késő délutáni óráktól nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődik. Az északnyugati szél nagy területen, pénteken már csak a Dunántúlon lesz erős, viharos, majd délutántól mindenhol mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között várható, de néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken +1 és -3 fok közt alakul.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Többnyire erősen felhős lesz az ég, csak hétfőn szakadozik fel jelentősebben a felhőzet, és süt ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Általában többfelé várható havazás, de nyugaton havas eső, eső is valószínű, hétfőn pedig csak néhol lehet csapadék. Az időszak elején néhol még viharos lesz az északnyugati szél.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, és -10 fok között alakul, a vasárnapra virradó éjszaka lehet kissé enyhébb. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -3 és +4 fok között alakul, de hétfőn csak -1, -5 fokra számíthatunk.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 2. 3,1 °C +2,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,8 °C (1984) legalacsonyabb hőmérséklet: -21,6 °C (1888)

2019-01-03 11 11:08 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 3. 12:08 (11:08 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: csütörtök estétől péntek reggelig

Közepesen vagy erősen felhős idő várható, csak néhol lehet hózápor. Az északi szél a Dunántúlon továbbra is élénk, illetve erős lesz, de keleten már mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában -3 és -8 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet.2019-01-03 15 15:06 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 3. 16:06 (15:06 UTC) [flHW]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.04. péntek éjfélig

Ma szórványosan (nagyobb eséllyel/számban a Dunántúl NY-i felén és a Borsod-Békés sávban) valószínű havazás, hózápor (rövid idő alatt: lepel - 3, 4 cm, intenzívebb gócban > 4 cm). Kis eséllyel (< 5%) zivatar is lehet. Holnap délutántól északnyugat felől havazás kezdődik (napközben sem zárható ki néhol hózápor), amely éjfélig nagyjából a Duna vonaláig ér el. Ebből már nagy területen lehet összefüggő hóréteg, általában lepel-3 cm, de az északnyugati megyékben 5 cm-t meghaladó mennyiség is hullhat.

Elsősorban a Dunántúlon és a Duna vonalában viharos (általában 60-70 km/h) lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. Péntek kora estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás.

2019.01.03. 16:39 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-03 15 15:42 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 3. 16:42 (15:42 UTC) [iRhh]

Az újabb országos havazás előszele

Erős, viharos szél kíséretében már javában zajlik a több fokkal hidegebb levegő beáramlása a Kárpát-medencébe. Közeleg a második felvonás? Az aktuális téli szezon újabb országos havazása már a küszöbön. Még mindig vannak kérdőjelek a helyzettel kapcsolatban, de annyi biztos, hogy péntek délutántól nyugat felől egyre többfelé havazás kezdődik.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Napközben még továbbra is hideg, estétől már meleg fronthatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Náluk felléphet többek között fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás.2019-01-03 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 3. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

január 4.

Szombaton többfelé havazás várható

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő anticiklon keleti peremén - így a Kárpát-medence fölött is - eleinte egy meleg-, majd szombat délutántól egy hidegfront vonul át.

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött anticiklon helyezkedik el, amely az Északi-tenger, Franciaország, Németország és az Ibériai-félsziget időjárására is hatással van. Arrafelé változóan, helyenként erősen felhős az ég, csapadékról többnyire nem érkezik jelentés, legfeljebb a magasnyomás peremén fordul elő kis mennyiségű csapadék. A csúcshőmérséklet északabbra 3 és 7, délen 7 és 15 fok között változik. Ezzel szemben kontinensünk más részein ciklonok hatására változékonyabb az idő. A Fekete-tenger felett, közel a török partokhoz van annak a ciklonnak a középpontja, amely pár nappal korábban mélyült ki egy hidegbetörés nyomán. Gyakorlatilag az egész Balkán-félszigeten és a Fekete-tenger felett is borult az ég, és sok helyen esik az eső, a hegyekben havazik. Nappal 5, 10 fok közé melegszik fel a levegő. Kissé északabbra, a Kelet-európai-síkságon sekély ciklon helyezkedik el, ezért ott is felhős, csapadékos idő a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet ott fagypont körül, illetve pár fokkal az alatt alakul, emiatt alapvetően hó esik, és különösen Oroszországban helyenként intenzív havazás is előfordul. A két említett ciklon hátoldalán északias áramlással hideg és száraz légtömeg árasztotta el Közép-Európát és Lengyelországot. Errefelé csak helyenként alakul ki hózápor, és többnyire fagypont alatt van a délutáni hőmérséklet, de Finnországban néhol mindössze -10, -20 fokot mérnek. Skandinávia északi részén ugyancsak ciklon található, ennek melegfrontja a Balti-tengeren át Dániáig húzódik. Ez a front szombat estig a Kárpát-medencét is eléri, és sokfelé okoz havazást.

Magyarország időjárása

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, és a keleti vidékeken fordul elő szórványos jelleggel hózápor, kisebb havazás. Nagy területen viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában -1 és +3 fok között alakult. Éjszaka eleinte váltózóan felhős volt az ég, majd keleten erősen megnövekedett a felhőzet, ott kisebb havazás is volt. Hajnalra -2 és -10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között változott. Délelőtt a Dunántúl nagy részén kevés volt a felhő, sokfelé sütött a nap, másutt erősebben felhős volt az ég, és főként keleten és délen kisebb havazás is előfordul. A hőmérséklet 11 órakor 0 és -4 fok között alakult.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke -0,7 fok volt, ez 0,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -1 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1029 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Eleinte közepesen és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, főként keleten helyenként kisebb havazás is lehet, majd a délutáni óráktól északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás. Holnap túlnyomóan borult idő lesz, legfeljebb délután északon vékonyodik el a felhőzet. Sokfelé valószínű csapadék; keleten hó, de kezdetben csak nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet. A helyenként erős északnyugati, északi szél mérséklődik, majd éjszaka délnyugatira fordul. Holnap eleinte a délnyugati, majd délutántól az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Kisalföldön az északnyugati szél néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -3 és +3 fok között alakul.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Szakadozik, csökken a felhőzet, vasárnap rövidebb, hétfőn az ország nagyobb részén már hosszabb időre is kisüt a nap, majd az időszak második felében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, de nyugaton időnként havas eső, eső is valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben +2 és -5, majd általában -3 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -5 és +2 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 3. -0,7 °C -0,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,5 °C (1992) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,2 °C (1954)

2019-01-04 11 11:24 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 4. 12:24 (11:24 UTC) [pdhw]

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött anticiklon helyezkedik el, amely az Északi-tenger, Franciaország, Németország és az Ibériai-félsziget időjárására is hatással van. Arrafelé változóan, helyenként erősen felhős az ég, csapadékról többnyire nem érkezik jelentés, legfeljebb a magasnyomás peremén fordul elő kis mennyiségű csapadék. A csúcshőmérséklet északabbra 3 és 7, délen 7 és 15 fok között változik. Ezzel szemben kontinensünk más részein ciklonok hatására változékonyabb az idő. A Fekete-tenger felett, közel a török partokhoz van annak a ciklonnak a középpontja, amely pár nappal korábban mélyült ki egy hidegbetörés nyomán. Gyakorlatilag az egész Balkán-félszigeten és a Fekete-tenger felett is borult az ég, és sok helyen esik az eső, a hegyekben havazik. Nappal 5, 10 fok közé melegszik fel a levegő. Kissé északabbra, a Kelet-európai-síkságon sekély ciklon helyezkedik el, ezért ott is felhős, csapadékos idő a jellemző. A legmagasabb nappali hőmérséklet ott fagypont körül, illetve pár fokkal az alatt alakul, emiatt alapvetően hó esik, és különösen Oroszországban helyenként intenzív havazás is előfordul. A két említett ciklon hátoldalán északias áramlással hideg és száraz légtömeg árasztotta el Közép-Európát és Lengyelországot. Errefelé csak helyenként alakul ki hózápor, és többnyire fagypont alatt van a délutáni hőmérséklet, de Finnországban néhol mindössze -10, -20 fokot mérnek. Skandinávia északi részén ugyancsak ciklon található, ennek melegfrontja a Balti-tengeren át Dániáig húzódik. Ez a front szombat estig a Kárpát-medencét is eléri, és sokfelé okoz havazást.

Magyarország időjárása

Csütörtökön a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, és a keleti vidékeken fordul elő szórványos jelleggel hózápor, kisebb havazás. Nagy területen viharossá fokozódott az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában -1 és +3 fok között alakult. Éjszaka eleinte váltózóan felhős volt az ég, majd keleten erősen megnövekedett a felhőzet, ott kisebb havazás is volt. Hajnalra -2 és -10 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 4 mm között változott. Délelőtt a Dunántúl nagy részén kevés volt a felhő, sokfelé sütött a nap, másutt erősebben felhős volt az ég, és főként keleten és délen kisebb havazás is előfordul. A hőmérséklet 11 órakor 0 és -4 fok között alakult.

A főváros külterületén csütörtökön a hőmérséklet napi középértéke -0,7 fok volt, ez 0,8 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet -1 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1029 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Eleinte közepesen és erősen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek, főként keleten helyenként kisebb havazás is lehet, majd a délutáni óráktól északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás. Holnap túlnyomóan borult idő lesz, legfeljebb délután északon vékonyodik el a felhőzet. Sokfelé valószínű csapadék; keleten hó, de kezdetben csak nyugaton, majd délután már a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben eső, havas eső is lehet. A helyenként erős északnyugati, északi szél mérséklődik, majd éjszaka délnyugatira fordul. Holnap eleinte a délnyugati, majd délutántól az északnyugatira forduló szél megerősödik, a Kisalföldön az északnyugati szél néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -3 és +3 fok között alakul.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Szakadozik, csökken a felhőzet, vasárnap rövidebb, hétfőn az ország nagyobb részén már hosszabb időre is kisüt a nap, majd az időszak második felében többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, de nyugaton időnként havas eső, eső is valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben +2 és -5, majd általában -3 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -5 és +2 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 3. -0,7 °C -0,8 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,5 °C (1992) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,2 °C (1954)

2019-01-04 11 11:24 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 4. 12:24 (11:24 UTC) [pdhw]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.05. szombat éjfélig

Északnyugat felől egyre többfelé várható havazás a szombat délutáni, esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havaseső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok felé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban, síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb, időszakosan ettől jelentősen nagyobb mennyiségű vizes hó kisebb területen északnyugaton valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat estétől a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

2019.01.04. 18:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-04 17 17:42 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 4. 18:42 (17:42 UTC) [iRhh]

Hóemberépítésre fel!

Egy melegfront okoz országos havazást, ezt követően szombat estétől már hidegfront érkezik. A havazásról, és a várható hóvastagságról bővebben videónkban esik szó.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Eleinte meleg, majd estétől már hideg fronthatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráció-képesség.2019-01-04 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 4. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

január 5.

Frontok után hátoldal

A szombati meleg- és hidegfront átvonulást követően vasárnap már ún. hátoldali helyzetre számíthatunk. Szárazabb levegő áramlik ugyan hazánk fölé, de a hét utolsó napján már nagy területen megerősödik, sőt a Dunántúlon viharossá is fokozódik a szél.

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött már napok óta anticiklon figyelhető meg, nincs ez másként most se. Emiatt kontinensünk nyugati államaiban jobbára napos, csapadékmentes az idő. A briteknél hűvös van, London környékén például csak 2, 4 fok körül alakul a maximum, de például Norvégia partvidéki és déli területein a nyugatias áramlás hatására 8, 11 fokot is mérnek. A Skandináv-félsziget fölött ugyanis ciklon örvénylik, ennek melegfrontja egészen a Kárpát-medencéig lenyúlik, és okoz többfelé havazást, illetve helyenként havas esőt, ónos esőt is. Emellett ugyancsak ciklon örvénylik a Fekete-tenger felett, így ott is többfelé havazik. Vasárnap estig a Kárpát-medence felett átvonul az említett melegfront, ezt követően hátoldali helyzetre, és feltámadó északi szélre készülhetünk.

Magyarország időjárása

Szombaton jobbára borult volt az ég, de késő délután északon helyenként már elvékonyodott a felhőzet. A déli órákig szinte országszerte havazott, de a Dunántúl nyugati részein havas eső, eső is előfordult. Délutántól észak felől ugyanakkor fokozatosan szűnni kezdett a csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke általában +4 és -4 fok között alakult. Éjszaka . Hajnalra tág határok, és fok közé hűlt le a levegő, de . A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és mm között változott. Délelőtt . A hőmérséklet 11 órakor és fok között alakult.

A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke -, fok volt, ez , fokkal abb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 10 hPa, .

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma még túlnyomóan borult idő lesz, és sokfelé valószínű havazás. A Dunántúl nyugati és északi részein, valamint a főváros környékén délután azonban már havas eső, eső is lehet. Éjszaka szakadozottá válik a felhőzet, és észak felől gyorsan megszűnik a csapadék, ugyanakkor a vége az esti órákban az ország középső harmadában kis eséllyel átválthat néhol ónos esőre is. Vasárnap felhős égképre, rövidebb napos időszakokra számíthatunk. Számottevő csapadék már nem lesz, de helyenként gyenge havazás, hózápor esetleg kialakulhat. Ma délutánig a délnyugati, majd az északnyugatira, északira forduló szelet nagy területen kísérik erős széllökések, de hajnaltól a Dunántúlon viharos széllökések is lesznek. Emiatt vasárnap a Dunántúli-középhegység mellett a keleti megyékben is lehet hófúvás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap +3 és -3 fok között alakul, keleten az alacsonyabb értékekkel. Sőt, ott lesznek helyek ahol a reggeli, délelőtti órákban áll be a maximum, ezt követően hűlni fog.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn az ország nagyobb részén napos idő valószínű, majd a hátralévő időszakban többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, de nyugaton, délnyugaton időnként havas eső, eső is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 20 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -6 és +3 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 4. -1,6 °C -1,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 14,0 °C (1917) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,1 °C (1891)

2019-01-05 16 16:54 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 5. 17:54 (16:54 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

Egyre nagyobb területen szakadozottá válik a felhőzet, megszűnik a csapadék. Az északnyugati, északi szelet a keleti országrész kivételével többfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban +2 és -4 fok között alakul. 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.06. vasárnap éjfélig

MEGSZŰNŐ HAVAZÁS

A kiterjedt havazás egyre inkább a déli és keleti megyékre szorul vissza, majd késő este, éjfél körül ott is megszűnik, addig ott még kb. lepel-4 cm friss hó valószínű. Másutt inkább már csak néhol lehet lepel - 1, 2 cm. A csapadék megszűnése előtt nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas esőbe, esőbe vált a havazás. Átmenetileg a középső megyékben is valószínű havas eső esetleg eső. Kis valószínűséggel, átmeneti jelleggel a csapadék végén (főként a középső országrészben) kis mennyiségű ónos csapadék sem kizárt. Az éjszaka második felében és vasárnap napközben már csak helyenként (nagyobb eséllyel középen és nyugaton) várható kisebb havazás, havas eső, hózápor (kb. lepel - 1, 2 cm ). A lehullott/lehulló hó az ország északkeleti felének/harmadának kivételével többfelé olvadni fog vagy elolvad.

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS

A megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá (ált. 60-75, néhol > 75 km/h) fokozódó északnyugati, északi szél a hó állagától függően hófúvást okozhat. Hófúvásra a legnagyobb esély a Dunántúli-középhegység (> 300 m felett) mellett az ország keleti harmadán van.

2019.01.05. 17:35 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-05 16 16:42 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 5. 17:42 (16:42 UTC) [iRhh]

Havas pillanatok

Szombaton országszerte (átmenetileg) kifehéredett a táj, így már mindenki átérezhette a havas pillanatokat. A következő pár nap időjárása elég változatos lesz, de hogy mennyire az videónkból kiderül.

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.2019-01-05 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 5. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]

január 6.

Napos idő a közelgő melegfront előtt

A tőlünk nyugatra lévő anticiklon peremén hétfő este egy melegfront éri el térségünket. Hétfőn napközben még túlnyomóan napos időnk lesz, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős lesz az ég. Estétől éri el a nyugati határt a melegfront csapadéka, ott helyenként már havazhat is.

Az időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa felett továbbra is anticiklon alakítja az időjárást, emiatt arrafelé többnyire napos, csapadékmentes az idő. Az Ibériai-félszigeten több helyen 15 fok körüli csúcsértékeket mérnek, de Izlandon is előfordul 10, 15 fok, ami ott ilyenkor megszokottnál jóval enyhébbnek számít. Kontinensünk nagyobb részén változékonyabb az időjárás. Az Ukrajna felett örvénylő ciklon hidegfrontja mentén többfelé havazik, helyenként havas eső, eső is előfordul. Európa északkeleti felén napközben is fagyos marad az idő, a Kelet-európai-síkság egyes tájain -10 fok alatti maximum-hőmérsékletek is előfordulnak. A nyugati anticiklon peremén hétfő este egy melegfront éri el a Kárpát-medencét, de napközben az ország nagyobb részén még napos idő valószínű.

Magyarország időjárása

Szombaton jobbára borult volt az ég, de késő délután északon helyenként már elvékonyodott a felhőzet. A déli órákig szinte országszerte havazott, de a Dunántúl nyugati részein havas eső, eső is előfordult. Délutántól észak felől fokozatosan szűnni kezdett a csapadék. A hőmérséklet csúcsértéke általában +4 és -4 fok között alakult. Éjszaka többnyire erősen felhős vagy borult maradt az ég, de néhol vékonyodott, szakadozott a felhőzet. Az Alföldön elszórtan havazás, hószállingózás, a Nyugat-Dunántúlon vegyes halmazállapotú csapadék is előfordult. Hajnalra általában +2 és -10 fok közé hűlt le a levegő, de Zabarban -15 fokot is mértek. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon többnyire csapadéknyom és 10 mm között változott, de Városlődön 18 mm is előfordult. Délelőtt gyengébben és erősebben felhős területek egyaránt voltak, a Dél-Alföldön helyenként még havazott. A hőmérséklet 11 órakor -8 és +4 fok között alakult.

A főváros külterületén szombaton a hőmérséklet napi középértéke -0,4 fok volt, ez 0,1 fokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag.

Ma 12 órakor Budapesten a hőmérséklet 3 fok volt, a tengerszintre átszámított légnyomás 1018 hPa, gyengén emelkedik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Az éjszaka második feléig elszórtan - főként a Duna-Tisza közén és a Nyugat-Dunántúlon - kisebb havazás, hózápor előfordulhat. Hajnalra az ország nagyobb részén kiderül az ég, hétfőn túlnyomóan derült, napos idő várható. A Nyugat-Dunántúlon azonban végig erősen felhős maradhat az ég, ott hétfő estétől helyenként már ismét havazhat. Ma és éjszaka többfelé erős, néhol viharos lökések kísérik az északi szelet, majd holnap délutánra már mindenütt mérséklődik a légmozgás. A Dunántúli-középhegységben és a keleti megyékben hófúvás is kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de néhol -15 fok köré is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és -5 fok között alakul.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Az időszak során többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán pénteken süthet ki néhány órára a nap. Többfelé és több alkalommal várható csapadék: zömében havazás, de nyugaton, délnyugaton időnként havas eső, ónos eső, eső is eshet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 50 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, vastag hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -6 és +3 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2019. január 5. -0,4 °C -0,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 12,4 °C (1982) legalacsonyabb hőmérséklet: -24,5 °C (1947)

2019-01-06 11 11:24 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 6. 12:24 (11:24 UTC) [pdhw]

Országos előrejelzés: vasárnap estétől hétfő reggelig

A kezdetben erősen felhős középső tájakon is csökken hajnalra a felhőzet, azonban a Nyugat-Dunántúlon végig erősen felhős maradhat az ég. Az éjszaka első felében a középső országrészben elszórtan, illetve helyenként a Nyugat-Dunántúlon is hószállingózás, kisebb havazás kialakulhat. Az északi szelet a középső országrész kivételével többfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban általában -2 és -10 fok között alakul, de néhol -15 fok köré is lehűlhet a levegő.2019-01-06 14 14:12 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 6. 15:12 (14:12 UTC) [flHW]

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.01.07. hétfő éjfélig

Hajnalig elszórtan (legnagyobb eséllyel középen és nyugaton) kisebb havazás, hózápor (kb. lepel - 2, 3 cm) előfordulhat. Hétfő estétől északnyugat felől kezdődik újabb havazás (kb. lepel - 4 cm), amely éjfélig kb. a Dunántúl északnyugati felére jut el.

A többfelé erős, a Dunántúlon néhol még viharos (ált. 60-65 km/h) északi szél elsősorban északkeleten helyenként hófúvást okozhat. Éjjel a Dunántúlon, hétfőn déltől pedig északkeleten is mérséklődik a légmozgás, ezzel együtt megszűnik az esetleges hófúvás.

2019.01.06. 17:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

2019-01-06 16 16:52 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 6. 17:52 (16:52 UTC) [iRhh]

Újabb havazás, erős szél, vagy amit akartok

...mert, hogy ezek közül választhatunk, ha a jövő hét időjárásáról van szó, sőt, még hideg is lesz. Hogy mennyire, az a kisfilmből kiderül

Naptevékenység:

Orvosmeteorológia:

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.2019-01-06 16 16:17 UTC',CENTERMOUSE,true)" onmouseout="UnTip()" onmouseup="UnTip()">OMSZ: 2019. január 6. 17:17 (16:17 UTC) [ihhd]